Waarom een BBQ smoker? En 3 heerlijke recepten!

Waarom een BBQ smoker? En 3 heerlijke recepten!

Wil je wel eens wat anders dan de standaard BBQ? Ga dan voor de verandering eens roken of low en slow gaan koken op je barbecue met deksel. Wil je bijvoorbeeld pulled pork gaan bereiden? Dan is je BBQ toch al gauw een uurtje of zes in gebruik. Goed om te leren en te ervaren hoe je om moet gaan met roken en rookhout. Een goede oefening als het gaat om welke soorten hout je kan gebruiken. Als je gevorderd bent wordt het echter minder handig. Dan ben je toe aan een echt BBQ smoker!

Relaxed roken met je BBQ smoker

Heb je een BBQ smoker gekocht? Maak er dan goed gebruik van. Je nieuwe BBQ smoker is vooral handig om mee aan de slag te gaan als je langzaam wilt gaan grillen. Je kunt zo’n beetje alles roken op de smoker. Stel bijvoorbeeld je eigen worst samen als je daar de juiste machines voor hebt. Deze kun je dan zelf gaan roken. Of rook even rustig een zalm. Ik heb al wat blogs geschreven met een paar recepten, waaronder: beer can chicken, overheerlijke spare ribs en natuurlijke de pulled pork. Maar er is meer! Ik heb hier nog een drietal BBQ recepten voor je met korte bereidingstijd.

 Gerookte zalm op cederhouten plank

Neem een zijde verse zalmfilet of wilde zalm voor een wat diepere smaak. Zorg dat er in ieder geval een velletje omheen zit. De zalm kun je insmeren met wat olie, verse dille of marinade; maar doe dit niet te dik. Hiermee behoud je een beetje puur-natuur smaak. Leg allereerst je cederhouten plank een uur in water om te weken. Daarna kun je de zalm op het plankje leggen en in de smoker plaatsen. Gaar met een kernthermometer de zalm tot een kern van 38 graden. Dan is ie lekker medium. Eet smakelijk!

 Picanha op je BBQ smoker

Dit is ook zo’n gerecht dat je snel en eenvoudig bereidt in je smoker en kan zelfs op je doorsnede BBQ met deksel. Braad de picanha aan beide zijdes en leg hem daarna op een cederhouten plankje. Plaats het cederhouten plankje op de BBQ en gaar hem met de kernthermometer. Zorg voor een kerntemperatuur van 120 graden en laat hem afkoelen tot een kern van 50 graden. Verpak de picanha daarna in aluminiumfolie en laat hem tien minuten rusten alvorens hem aan te snijden. Geniet ervan!

 Oerhammetje en spaakhammetje op de BBQ smoken

Je vraagt je waarschijnlijk af wat oer- en spaakhammetjes zijn. Dit zijn de mals en smaakvolle kuitjes van het varken. De oer- of spaakham spuiten we eerst met een pekel in en laten we 24 uur trekken in de koelkast. Als je het lekker vindt kun je ze aan de buitenkant nog marineren of insmeren met een rub. Zet de BBQ smoker klaar met een constante temperatuur van 100-120 graden en grill ze in zo’n zes uur gaar. Let daarbij op dat je ze niet gelijk boven het vuur legt. Bon appétit!