Zo grill je op de BBQ

Zo grill je op de BBQ
De verschillende grillmethoden

Om de BBQ te gebruiken kennen we verschillende grillmethoden. En dan heb ik het niet over het barbecueën op gas of op een hout BBQ. Ik heb het over het grillen van onze gerechten met wisselende temperaturen. En met name welke plaats je kiest op de BBQ. 

Grill direct op de BBQ

Direct grillen is verreweg de bekendste manier van barbecueën. De meeste mensen gebruiken deze methode. We steken de BBQ aan en gaan direct aan de slag. Het vlees wordt direct boven de vlammen gegrilld. Onterecht gaan we er allemaal vanuit dat dit de meest simpele manier van grillen is. Maar juist met deze methode gaat het vaak mis. Denk maar eens aan die zwart geblakerde stukken vlees, die ken je ongetwijfeld. Vooral met grote stukken hebben we daar last van als we kiezen voor directe grill op de BBQ.

Grill grote stukken vlees met de 50/50 grill

Slimmer is het om grote stukken vlees in twee stappen te grillen, dit wordt ook wel de 50/50 grill methode genoemd. Braad het eerst aan beide kanten aan, direct boven het vuur. Gaar het vervolgens verder, maar dan niet direct boven het vuur. Leg het op een bakplaat of een cederhouten plankje op de grill van de BBQ. Hiermee voorkom je die smakeloze zwarte stukken.

Direct grillen: Welke stukken vlees gebruik ik?

Gebruik je de methode van direct garen, dan kun je beter kiezen voor kleinere stukken of lappen zoals steaks. En wat nog meer? Nou, denk aan hamburgers, worsten, speklappen, maar ook biefstukken. Blijf er wel bij, want als je even niet oplet kan het direct mis gaan. Zo kan een speklap bijvoorbeeld gaan druipen wat weer vervelende vlammen geeft. En vlammen zorgen dan weer voor die zwarte stukken vlees. Enkel bij een slingerBBQ zijn vlammen toegestaan.

Indirect grillen op de BBQ

Voor direct grillen heb je een deksel nodig. Deze methode werkt eigenlijk net zoals een oven. Het vuur heb je rechts in de BBQ en het product leg je hier links van. Gebruik met voorkeur een kwart van je beschikbare ruimte voor de kolen, zo houd je genoeg ruimte over voor het vlees op de grill.

Indirect grillen is de juiste methode als je low en slow wilt bakken. Hierbij doe je langere tijd over het garen van een groot stuk vlees. Goede stukken vlees zijn hiervoor bijvoorbeeld Pulled Pork en spareribs. Houd tijdens deze manier van grillen de temperatuur rond de 150 graden. Op die manier wordt het vlees lekker mals. Maar indirect grillen op een hogere temperatuur kan ook. Bij beer can chicken bijvoorbeeld, is de meest geschikte temperatuur rond de 175 graden. Anders is de kans aanwezig dat je kip niet goed gaart. Draai de kip tijdens het proces wel af en toe, je wilt natuurlijk niet dat de ene kant harder gaart dan aan de andere kant.

Dus afhankelijk van wat je wilt bereiden op de BBQ kies je de juiste grill BBQ methode. Ben je op zoek naar een goed stuk vlees? Kijk dan eens in ons assortiment.