Welke rub gebruik ik?

Welke rub gebruik ik?

Wat is een rub?

Ja wat is een rub eigenlijk? Dat is een mix van kruiden, niet meer en niet minder. Door de jaren heen zijn er steeds meer gebruiken uit Amerika overgekomen en daar is dit er zeker één van. Als slager gebruikten we al jaren kruiden voor ons vlees, ook voor de BBQ. Nu gebruiken er rubs voor de BBQ. Een rub bestaat uit verschillende kruiden, specerijen, suikers en vaak ook zout. Een rub kan je helemaal zelf samenstellen, je kweekt je eigen kruiden, droogt die en ga dan aan de slag. Je kan ook de kruiden en specerijen kopen en daar dan zelf je rub van maken. De meest eenvoudige manier is natuurlijk om een kant en klare rub te kopen die al de juiste kruiden-zout verhouding heeft. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Om je nog beter van dienst te kunnen zijn heb ik zelf met mijn kruidenleverancier een aantal rubs ontwikkelt. Die verpak ik in kleine strooipotjes zodat je een leuk assortiment kunt aanschaffen voor een redelijke prijs. Dus geen grote potten en veel op de plank dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Hoe werkt een rub?

Zoals al uitgelegd bestaat een rub uit kruiden, specerijen, suikers en zout. En al deze bestandsdelen hebben een functie en geven smaak aan je vlees of vis. Als je een rub op een stuk vlees strooit zie je na een 30 minuten dat het een beetje nat wordt, het lijkt veel op een marinade, het zout onttrekt vocht aan je vlees na enige tijd zal het vocht weer in je vlees trekken met het zout en blijven de kruiden en specerijen achter op de buitenkant van je vlees. De suiker tenslotte is er ook niet alleen voor de smaak. De suiker in de rub die aan de buitenkant blijft zitten zal bij de juiste temperatuur, tussen de 160° en 180° Celsius, gaan karamelliseren. Hierdoor krijgt het vlees een lekker krokant laagje en blijven de sappen beter in het vlees, waardoor het malser blijft. Wees wel voorzichtig want suiker verbrandt boven de 180° en dat is zonde van de smaak.

Heel veel smaken

Rubs kan je in heel veel smaken aantreffen, als je zelf je rub wilt gaan maken dan moet je daar toch wel wat tijd voor uit trekken en heel veel gaan proberen. Je bent natuurlijk wel even onderweg om de, voor jouw perfecte rub te maken. Maar dan heb je ook wat, niet gegarandeerd is natuurlijk dat iedereen je rub ook lekker zal gaan vinden, over smaak valt niet te twisten uiteindelijk.

Meat the Rubs

Wij hebben al heel veel werk voor je gedaan, en voor elk soort vlees hebben we wel een passende rub. We hebben rubs die het goed doen op vrijwel elk stuk vlees of gevogelte, en allemansvriend zeg maar. Maar ook specifieke rubs voor; spareribs, Pulled Pork of rundvlees.

Om het je helemaal makkelijk te maken heb ik voordeelboxen voor je gemaakt waarbij je gelijk met vlees ook de bijpassende rub, receptuur en evt. de saus krijgt.

Bestel hier je rubs