How to: Beer can chicken

How to: Beer can chicken

Beer can chicken, ook wel bekend als bierkip, is een recept dat steeds populairder wordt. Het ziet er een beetje grappig uit, maar de kip is zo mals. Zo heb je hem nog nooit gegeten. Wil je weten hoe je bierkip op de BBQ maakt? Dat vertel ik je in dit artikel.

Dit heb je nodig voor een malse beer can chicken

Voor deze heerlijke kip heb je niet eens zo heel veel nodig:

  • Een BBQ met deksel
  • Een kernthermometer
  • Smakelijke kruiden
  • Blikje bier
  • En een verse hele kip

Zo maak je de beste bierkip op de BBQ

Voordat je aan de slag gaat is het goed om even te checken of de kip al ontdaan is van de ingewanden. Daarna kun je hem lekker kruiden. Kies voor een eigen gemaakte rub of houd het simpel met kipkruiden. Vergeet ook de binnenkant niet. Breng ondertussen de BBQ op de juiste temperatuur, dat is rond de 160-180 graden.

Dan nu de kip, je kan ook een maiskip gebruiken. Pak een blikje bier en laat er eerst de helft uitlopen. Spoel het weg of drink het op. Plaats vervolgens de kip over het blikje zodat de kip als het ware op twee poten steunt. Zet de kip in een lekbak of in een bakje van aluminium om de sappen op te vangen. Deksel erover en wachten.

De juiste temperatuur van de BBQ

Het is het belangrijkste dat de BBQ op de juiste temperatuur blijft. De warmte doet de rest. Bij een BBQ met gas blijft de temperatuur gelijk. Gebruik je hout of kolen, dan moet je de temperatuur zelf even regelmatig checken. Na ongeveer 90 minuten is de kip klaar. Nog beter is het om de kernthermometer te gebruiken en de kip op 76 graden af te garen. 

Finishing touch van de bierkip

Haal de kip van de BBQ en laat het ongeveer 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen zich goed verdelen. Wil je wat extra smaak aan de bierkip geven? Gebruik dan wat rookhout op de BBQ.

Nodig je vrienden uit

Hoeveel porties je uit een hele kip haalt is natuurlijk afhankelijk van de eters die je uitnodigt. Maar je mag er vanuit gaan dat je met een kip van 1200 gram gemakkelijk met 4-5 personen kunt eten. Een lekkere salade en natuurlijk een goed koud biertje erbij en je komt deze avond wel door.