3 recepten voor pulled pork gerechten op de BBQ

3 recepten voor pulled pork gerechten op de BBQ

Allereerst zal ik het gaan hebben over pulled pork, in het Nederlands “uit elkaar getrokken varken”. We hebben er allemaal weleens van gehoord of het zelfs al gegeten. Je kunt het gerecht in de oven op een pannetje bereiden, maar ik doe dat gewoon op mijn BBQ. Het is daarnaast ook nog eens een redelijk goedkoop gerecht. Je koopt bij je slager een uitgebeende varkenshouder of een uitgebeende procureur. Meer dan € 10,- per kilo hoeft dat niet te kosten.

Recept 1 – varkensnek zonder been

Procureur heeft een iets kortere bereidingstijd dan een varkensschouder. Deze is wel iets vetter, maar dan ook weer minder droog uiteindelijk. Hierbij gebruiken we een kant en klare rub zoals de Simply Clever Rub van Meat the Rubs. Zoals de naam zegt een ideale rub voor elke situatie.

De voorbereiding van je varkensnek

Tijdens het klaar maken van het vlees kun je ook aan de slag met de rub. Snij het overtollige vet weg of laat het smelten op de BBQ. Je moet overigens wel een BBQ hebben met een deksel anders wordt het een lastig verhaal. De schouder garen we namelijk over een langere periode op een lage temperatuur. We smeren de rub over het vlees en laten dit gedurende minimaal een nacht in de koelkast intrekken.

De pulled pork op de BBQ

Houd de BBQ op een constante temperatuur van zo’n 100-120 graden. Gebruik rookhout gedurende de eerste drie uren. Daarna neemt het vlees toch geen rooksmaak meer op. Gaar zo de pulled pork tot een kern van 70 graden. Pak hem in met aluminiumfolie en zorg dat het vocht niet kan ontsnappen. Pak hem uit, plaats hem in een braadslee en smeer er een lekkere BBQ saus overheen. Nu gaan we hem verder garen naar de 92 graden. Laat het vlees nog ingepakt een uurtje rusten. Daarna kunnen we deze langzaam uit elkaar gaan trekken.

De laatste stappen voor het eten van de varkensnek

Voeg nu de Pulled Pork saus toe en eventueel nog wat vocht als de massa te droog is. Het belangrijkste in de hele bereiding is het gebruiken van de juiste temperatuur en het nemen van tijd. Je moet namelijk tijd genoeg hebben om dit te kunnen maken. Ga uit van ongeveer acht uurtjes. Zorg dat de temperatuur in je BBQ constant blijft. Deze mag niet te veel schommelen.

Wij bieden een compleet pakket voor de Pulled Pork aan met afgemeten kruiden en voldoende saus.

 

Recept 2 – varkensschouder met been

Hierbij gebruiken we de varkensschouder met been, dit been geeft extra smaak aan je pulled pork en gebruiken we een rub van Meat the Rubs. Wrijf de hele schouder in met de rub.

Bereiding van je pulled pork varkensschouder

Leg de schouder op de barbecue en spray na 1 uur om het uur in met appelsap, zo krijg je een mooie korst. Zo kan het kruidenmengsel op de buitenzijde karamelliseren om uitdroging te voorkomen. Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten. Vul indien nodig bij met houtskool en/of briketten.

Langzaam de varkensschouder laten garen

Rol de hele schouder na ca. 6 uur (of eerder als hij al een mooie diepe mahoniekleur heeft) in aluminiumfolie. Leg hem terug op de BBQ voor opnieuw 6 uur traag garen. De aluminiumfolie houdt het vlees extra sappig en versnelt de bereiding. Na ca. 12 uur moet de kerntemperatuur 87 °C zijn. Haal de schouder pas van de BBQ als hij deze temperatuur heeft: bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te kunnen pullen (het uit elkaar trekken van het vlees).

Afronding van de varkensschouder

Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Haal hem uit de aluminiumfolie, verwijder het schouderblad en trek het vlees met twee vorken los in dunne draadjes.  Nu is je heerlijk bereide varkensschouder helemaal af! Pak nu de Pulled Prok saus erbij en de broodjes en het feest kan beginnen. Wil je er nog meer pork bij? Kijk dan eens naar onze varkensvleesproducten.

 

Recept 3 – pulled pork op de BBQ

Gebruik een stuk op procureur van 1 kilo en smeer deze in met de volgende specerijen. 150 ml kippenbouillon (eigen gemaakt of van een blokje), 75 ml witte wijnazijn,2 tl ger. paprikapoeder, 2 tenen knoflook, grof gehakt, 200 ml barbecuesaus ( Piri Pirisaus), 4 el bruine suiker, 1 el mosterd, 2 tl ged. tijm, 1 el olijfolie, 1 tl cayennepeper naar smaak en 2 tl zout.