Smoked barbecue; vier manieren om rookhout op de BBQ te gebruiken
Als geoefender barbecueër wil je natuurlijk de volgende stap maken: roken met je barbecue. Daar wil ik je als slager maar al te graag mee helpen. Ik heb jarenlang mijn vleeswaren en af en toe ook wat vis gerookt in mijn rookkast. Roken in de rookkast is natuurlijk de mooiste en makkelijkste manier om je vlees te roken. Je kunt de temperatuur wat stabieler instellen om een egaler product te krijgen. Maar ik snap ook wel dat je er niet ook nog een rookkast naast mag van je vrouw.
Oorspronkelijke idee van vlees roken
In de slagerij rookten wij om de houdbaarheid van de producten te vergroten. Hierbij kun je denken aan rookworst, hammen en buiken van spek. Als je een rookworst niet met rookhout zou roken is ie na 4-5 dagen niet meer te eten. Is een worst eenmaal gerookt dan kun je deze soms wel maanden goed houden. Dit komt dan niet alleen door het roken, maar heeft ook met het zout en de kruiden te maken.
Het roken met rookhout op de BBQ
Tegenwoordig roken we het vlees op de BBQ met rookhout voor de extra smaak. Die langere houdbaarheid zou ons namelijk een worst wezen. Dus gaan we low en slow aan de gang met het roken. Nu is de vraag: wat rook je dan zoal? Nou, laten we is beginnen bij pulled pork, spare ribs, beer can chicken, kip en natuurlijk zalm. Je hebt wel een BBQ met een deksel en rookhout nodig anders gaat het natuurlijk niet lukken…
Diverse BBQ houtsoorten om te roken
Niet alle hout is even goed bruikbaar om te roken, dus let daar goed op. Roken doen we ook indirect, zorg er dan ook voor dat je vlees nooit direct boven de kolen liggen. Bovenal is dit namelijk een langzaam en voorzichtig proces. Je hebt een paar soorten rookhout voor de BBQ waaronder: mot, snippers, chunks en pellets. Allen hebben een eigen functie voor het roken van je producten.
Koud roken met rook mot
Rook mot is een heel fijn soort rookhout en lijkt eigenlijk het meest op zaagsel. Mot wordt gebruikt om koud te roken. Hiermee kun je bijvoorbeeld zalm, kaas, noten en zelfs kruiden koud roken. Dit geeft een heerlijk gerookt vleugje mee.
Warm roken met houtsnippers
Snippers rookhout zijn wat grover dan rook mot en worden gebruikt om warm te roken. Bijvoorbeeld als je spare ribs of pulled pork wilt bereiden. Deze rooksnippers moet je wel even in aluminium inpakken en er wat gaatjes inprikken. Zo rookt het lekker langzaam. Strooi je het over je kolen dan zal het direct verbranden. Doe dat dus vooral niet.
Eenvoudige BBQ rookwerk met chunks
Verder hebben we ook chunks rookhout. Dit zijn grotere blokken hout die je direct tussen de brandende kolen kunt steken. Door de grotere vorm verbranden de chunks rookhout minder snel en zullen ze langzamer opbranden dan snippers rookhout. Deze chunks hebben wel de voorkeur aangezien je er verder niets mee hoeft te doen. Leg ze tussen de kolen en roken maar.
Grillen met pellet rookhout
Dan kennen we nog de pellets, deze zijn cilindervormig en worden geperst van zaagsel. Pellets zijn bedoeld voor pellet grills, maar je kunt ze ook in andere BBQ’s gebruiken. Dit doe je op de manier zoals je ook snippers rookhout gebruikt.
Rookhout op de BBQ nat maken
Vaak zie ik mensen hun rookhout nog nat maken alvorens ze dit gaan gebruiken, dat is onnodig. je creëert eigenlijk alleen maar stoom in je BBQ en dat wil je niet. Dit moet juist droge lucht zijn. Het idee om langer met je rookhout te doen, is dus niet nodig. Als je rookhout opgebrand is, is je stukje vlees of vis ook goed. Te lang roken kan namelijk een negatieve invloed hebben op je eindresultaat. Dat wil je natuurlijk ten allen tijde voorkomen.