lekkerste bbqgerechten houtskool barbecue

lekkerste bbqgerechten houtskool barbecue

DE LEKKERSTE BBQ RECEPTEN OP EEN HOUTSKOOL BARBECUE

Als ervaren BBQ specialist heb je al heel vroeg geleerd dat verschillende soorten barbecues zorgen voor verschillende smaken aan een stuk vlees. Ben je niet zo ervaren dan denk je waarschijnlijk dat je op elke willekeurige BBQ ieder soort gerecht klaar kunt maken. Ik zal je uit de droom helpen: dat is niet zo. Afhankelijk van het soort BBQ bereid je andere BBQ gerechten. In deze blog geef ik je een paar smakelijke BBQ gerechten op een houtskool barbecue.

BBQ RECEPT 1. PICANHA

Dit is wat mij betreft het lekkerste stuk dat je op een BBQ kunt bereiden. Koop een Picanha bij een specialist. Kies altijd om een stukje uit het buitenland met een lekker laagje vet, want dat geeft de extra smaak. Haal het vlees ongeveer 45 minuten voor gebruik uit de koelkast en prepareer het met peper en zout. Let op! Niet marineren, want dat bederft de heerlijke vleessmaak. Grill de Picanha aan beide kanten even aan op een hoog en heet vuur. Houd daarna de temperatuur van de BBQ rond de 110 graden. Leg de Picanha terug in je BBQ, kernthermometer erin en gaar hem af tot 50 graden. Haal het vlees van het rooster en pak het in aluminiumfolie. Wacht nog ongeveer 10 minuten met aansnijden. Je Picanha is zo mooi medium rare. Houd je alleen maar van doorgebakken biefstuk? Dan kun je er beter helemaal niet aan beginnen. Picanha die te lang is gegaard, is namelijk niet te eten. Hier heb ik nog een lekker recept van een Picanha

BBQ RECEPT 2. GEROOKTE ZALM

Voor BBQ gerechten met zalm kies ik altijd voor wilde zalm. Dit is een soort die iets donkerder van kleur is en een sterkere zalmsmaak heeft. Deze soort is overigens niet zomaar in de supermarkt te verkrijgen. Hiervoor moet je wel even naar de groothandel. Marineer de zalm met wat olijfolie en kruid het met verse dille. Laat dit half intrekken en leg het vervolgens op een ceder houten plankje op de BBQ. Het is het lekkerste als je het houten plankje vooraf een uurtje laat weken in water. Zorg ervoor dat je met je plankje niet direct boven het vuur zit, want dan gaat het branden. Deksel dicht en laat maar gaan tot een kern van 40-45 graden. Op dat moment is hij nog mooi rood van binnen.

BBQ RECEPT 3. LAMSKROON

Het is wel vrij prijzig, maar dan heb je ook wat. Lamskroon is namelijk heerlijk vlees. Braad de lamskroon aan op hoog vuur en gaar het daarna op een lager temperatuur tot een kern van 50 graden. Bij voorkeur doe je dit niet boven het vuur, maar dit is afhankelijk van de BBQ die je gebruikt.

BBQ RECEPT 4. HAMBURGER

Speciaal of niet, het blijft gewoon een lekker artikel om op je BBQ te garen. Als je het zelf maakt van gehakt dan kun je er je eigen smaak aangeven. Doe je dat niet, kies dan voor een hamburger van rund. Hoe lang je een hamburger laat garen hangt van je eigen smaak af. Je kunt het best een beetje rosé laten.

BBQ RECEPT 5. KIPPENDIJ

Kippendij wordt steeds vaker vervangen door de kipfilet. Dit komt omdat een kippendij net iets malser is. Marineer de kippendijen minimaal 24 uur voordat je ze op de BBQ wilt leggen. Waarmee? Dat kan zoveel zijn. Neem bijvoorbeeld onze lekkere simply clever of maak zelf een mix. Het voordeel van een kippendijtje is dat die niet snel droog wordt. Houdt er wel rekening mee dat je het goed door gaart vanwege salmonella. Tot zover mijn favoriete BBQ gerechten op een houtskool barbecue. Heerlijk voor als je een keer wat meer tijd hebt en wilt experimenteren met speciale BBQ gerechten. Wil je meer tips en tricks voor op de barbecue? 

 

Bestel hier je mooiste vlees