How to: extreem barbecueën

How to: extreem barbecueën

Barbecueën wordt steeds populairder en hoe beter hoe gekker. Steeds vaker zien we exotische stukken vlees en vis op de BBQ. Als ervaren barbecueër is dat geen probleem. Maar hoe groter en exotischer, hoe moeilijker het wordt om de juiste garing te krijgen. Met onderstaande tips maak ook jij als minder ervaren barbecueër de blits met exotisch vlees en vis.

Ga voor lekker Bourgondisch met een pig on a stick

Ben je gek op heerlijk bourgondisch eten en wil je een keer goed uitpakken? Dan is een pig on a stick, ofwel een varken aan het spit, een mooie en extreme uitdaging. Het is namelijk niet alleen van belang dat je weet hoe je een speenvarken moet bereiden, maar ook je BBQ en gereedschappen moeten er geschikt voor zijn. Voor het braden van een speenvarken heb je al snel een BBQ nodig van minimaal 200 cm. En bij voorkeur is het een houtskool BBQ. En laat die nou net bijna nergens te koop zijn. Wil je vaker een speenvarken grillen? Dan kun je gerust een speciale BBQ met spit aanschaffen. Anders raad ik je aan om even lekker creatief aan de slag te gaan en er zelf een te maken. Het mooiste is als je een BBQ creëert waarbij het spit er ook echt in hangt. Dat de achterwand en de voorwand hoger zijn dan de spit en het varken. Zo heb je geen last van de wind en kun je de temperatuur van je BBQ optimaal gebruiken.

Tot zover het toestel en dan nu de voorbereidingen. Ik adviseer je om gewoon op YouTube een filmpje te bekijken hoe men dit aanpak. Hier vind je diverse filmpjes die jou goed kunnen helpen. Bereid je goed voor en zorg voor voldoende eters. Uit een speenvarken kun je behoorlijk veel vlees halen. En als je ziet wat de uiteindelijke kiloprijs is, is het goed om na te denken of je niet beter aan de slag kunt met een paar technische delen, zoals een Rib roast, Picanha, Tomahawk steak. Op die manier eet je ook niet alleen speenvarken.

Maak de blits met deze exotische stukken vlees

Wil je graag nog iets exotischer? Dan zou ik gaan voor mooie stukken vlees die wat gemakkelijker te bereiden zijn. Denk dan aan edelhert, alligator, struisvogel, parelhoen, wild zwijn en ga zo maar door. Geen alledaagse soorten vlees, maar wel heel leuk en lekker om op je BBQ te bereiden. Bovendien maak je hiermee zeker de blits. Een doorsnee slager zal je niet aan deze soorten kunnen helpen. Hiervoor moet je toch echt naar een wildspecialist of een horeca groothandel. Ga gewoon eens op ‘strooptocht’ en sla verschillende soorten in. Zo kun je lekker experimenteren en zullen je gasten versteld staan van de fijne en aparte smaken van deze soorten.

Combineer dit met wat meer alledaagse vleesartikelen en je hebt voor ieder wat wils. Bovendien blijft de prijs dan ook nog acceptabel. Want wil je aan de slag met exotisch vlees? Houd er dan rekening mee dat dit een flinke aanslag op je budget gaat zijn.

Onbekende vissoorten voor op de BBQ

Wil je vis? Dan hebben we daar ook wel wat in te kiezen, denk aan een kreeft, inktvis en King crab. Voor veel barbecueërs is dit nog steeds een onbekend terrein. Wat je ook kiest, zorg altijd voor verse producten, bereid je goed voor en ga aan de slag.