De tomahawk

De tomahawk

De tomahawk

De tomahawk is misschien het met indrukwekkendste stuk vlees wat je op je BBQ kan bereiden en waar je zeker indruk mee gaat maken bij je gasten. Een mooi stuk vlees dat we snijden uit de rug van het rund, ik gebruik alleen maar tomahawks van het Simmentaler rund, vooral omdat deze mooi zwaar zijn en een perfecte marmering van het vlees kent. Ennn, het is een stuk voordeliger dan de Zuid Amerikaanse variant en je gat het verschil nauwelijks proeven. De tomahawk, ik snij er maar 8 uit een heel rund, is een Rib-Eye met een groot handvat. Hij weegt tussen de 1000 en 2000 gram.

De voorbereiding

De tomahawk haal je ongeveer 2 uur van te voren uit de koeling om op kamertemperatuur te komen, het is overigens altijd aan te raden om je vlees eerst op temperatuur te laten komen alvorens je het op de BBQ legt. Dit omdat je anders een te groot temperatuur verschil krijgt gaat je vlees "schrikken" en wordt het er alleen maar stugger van. Maak voordat je aan de voorbereidingen begint de BBQ klaar voor indirect grillen op 120 graden Celsius. Ik heb een mooi receptuur in deze blog staan.

Verder hoef je niet zo heel veel aan dit stuk vlees te doen, het is ready to grill. Na het uitpakken dep je hem met wat keukenpapier droog.

Grillen door middel van de reverse sear techniek

Nu is het tijd om te gaan grillen! We gaan de tomahawk eerst indirect bereiden om hem daarna direct af te grillen. Als de barbecue 120 graden Celsius is leggen de tomahawk in de indirecte zone (zorg ervoor dat er een lekbakje met water onder staat). Stop een thermometer in de kern van de tomahawk, sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur 46 graden is, dit zal ongeveer 90 minuten duren.

Wanneer de kern een temperatuur van 46 graden Celsius heeft bereikt halen we de deksel van de barbecue. Omdat we het vlees direct gaan afgrillen hebben we meer hitte nodig. Zorg dus voor extra houtskool en veel zuurstof. Als de hitte er goed in zit leggen we de tomahawk boven de kolen. Leg de deksel weer op de bbq, zo voorkom je grote vlammen. Evengoed zul je de tomahawk af en toe moeten verplaatsen om vlammen en aanbranden te voorkomen. Wanneer de kerntemperatuur 50 graden Celsius is, haal het vlees van de barbecue. 

Hij kan ook anders

Je kunt de tomahawk ook anders bereiden, als je hem bijvoorbeeld op een Ofyr wilt bereiden. Start dan eerst met het direct grillen en ga dan over op het indirect grillen. 

Nog een hele fijne manier om je tomahawk te bereiden is om het boven open vuur langzaam aan te garen. Ik gebruik dan een driepoot en hang mijn tomahawk met een ketting zo'n 40 cm boven hert open vuur. Kernthermometer erin en je hebt er geen omkijken meer aan, Deze manier van grillen duurt ongeveer 2,5 uur.

Ongeacht welke manier je hebt gekozen, het vlees moet je altijd 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie, zo behoud het vlees haar vocht, wanneer je deze direct aansnijd zal hij leeglopen.

Nu hij klaar is om te gaan nuttigen gebruik je nog wat kruiden, daarvoor gebruik ik altijd Beef Explosion van MeattheRubs maar peper en zout volstaat ook.

Bestel hier je tomahawk