Waarom werken wij in een gekoelde ruimte?
Verse producten dienen uiteraard in een gekoelde ruimte verwerkt te worden. Op deze manier wordt de kwaliteit van de producten gewaarborgd. Wij beschikken over een gekoelde geconditioneerde ruimte, welke we de poructieruimte noemen. In deze ruimte is de tempetratuur constand 13 graden Celsius. Daarnaast beschikken we over gekoeld vervoer of worden uw producten in een koelbox verzonden. Het is belangrijk om de producten zo lang mogelijk koel te houden tot consumptie, en daar zorgen wij voor! Dan weten we zeker dat u zonder buikpijn heerlijk kunt eten. Wij raden onze klanten altijd aan om producten nooit in de volle zon te plaatsen, het allerbeste is zelfs om het buffet aan te vullen vanuit de koelkast. Dat heeft twee hele grote voordelen, één je weet zeker dat je producten goed van kwaliteit blijven. Twee je hoeft niet onnodig voedsel weg te gooien. Wij raden ten alle tijden aan om voedsel dat buiten de koeling heeft gestaan, zeker in de volle zon, niet terug te koelen amar weg te gooien. We willen niet dat u ziek wordt van bacterien die ontstaan wanneer voedsel opwarmt of bederft
Wat zijn bacteriën?
Met het blote oog kun je ze niet zien maar vaak zijn ze wel aanwezig: bacteriën. Bacteriën zijn eencellige organismen. Van de meeste bacterien krijg je helemaal geen last maar sommige kunnen je ziek maken.
Wat doen bacteriën?
Ze groeien en delen. Hoe beter de omstandigheden voor de bacterie zijn, hoe sneller ze groeien en delen. Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen etcetera. Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E.coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8. Over 24 uur zijn dat er ruim 1.000.000.000.000.000.000.000 (1 triljard)!
Kun je bacteriën zichtbaar maken?
Thuis meestal niet, maar in een laboratorium zijn daar methodes voor. Met een microscoop zijn bacteriën wel te zien. Bacteriën worden vaak in het laboratorium gekweekt, bijvoorbeeld in een vloeistof of op een voedingsbodem. Wanneer er in de vloeistof heel veel bacteriën zitten, zal de vloeistof troebel worden. Een voedingsbodem is een laagje gelatine in meestal een rond doorzichtig bakje. Laboranten smeren daar bacteriën op uit. Op dat moment zijn die nog niet zichtbaar, maar wanneer het bakje een tijd (bijvoorbeeld 24 uur) weg wordt gezet in een stoof, bij een temperatuur van 37 graden Celsius, dan zal uit elke losse onzichtbare bacterie een ‘kolonie’ ontstaan, een klontje bacteriën. Zo’n kolonie, die uit miljoenen bacteriën bestaat, is wel met het blote oog zichtbaar. In het laboratorium zijn er daarna ook allerlei testen mogelijk om uit te zoeken welke bacterie het precies is.
Wat zijn ‘gunstige’ omstandigheden voor een bacterie en wat heeft dat met ons voedsel te maken?
Er zijn heel veel verschillende bacteriesoorten, maar voor de meeste bacteriën zijn de omstandigheden optimaal als de omgeving vochtig en warm is, er een bepaalde zuurgraad (pH) heerst, er voldoende zuurstof is en er voedingsstoffen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld suiker. Bij deze gunstige omstandigheden kan de bacterie zich het snelst vermenigvuldigen.
Daarom is het verstandig om risicovolle producten te bewaren in de koelkast (bij 4 graden Celsius). Veel bacteriesoorten die zich bij 37 graden Celsius in 20 minuten kunnen delen, doen er dan wel 10 uur over om zich te delen. Als er in voedsel één ziekteverwekkende bacterie zou zitten, zijn dat na 24 uur in de koelkast nog steeds maar 4 of 5 bacteriën, waar men echt niet ziek van wordt. Onder optimale omstandigheden zouden dat echter een triljard zijn, ruimschoots voldoende om wel behoorlijk ziek van te worden.
Een belangrijke en vervelende uitzondering is alleen de Listeria-bacterie, die kan zich bij koelkasttemperatuur wel vrij snel vermenigvuldigen. Een andere uitzondering is Clostridium, een sporenvormende bacterie. Die groeit juist goed bij zuurstofarme omstandigheden, bijvoorbeeld op knoflook die onder olie bewaard wordt.
In de keuken, waar het meestal redelijk warm is, groeien bacteriën nauwelijks op een schoon en droog aanrecht, omdat er daar geen voedingsstoffen zijn, maar wel goed in een vochtig vaatdoekje.
De gunstige groeiomstandigheden voor bacteriën zijn ook de reden waarom kruisbesmettingen risicovol kunnen zijn: als de bacteriën bijvoorbeeld op een salade terecht komen, die nog een tijdje buiten de koelkast staat, hebben ze alle tijd om zich razendsnel te vermenigvuldigen: kamertemperatuur is al lekker warm voor een bacterie en in de salade zitten genoeg vocht en voedingsstoffen om vrijwel ideale groeiomstandigheden te creëren.
BRON RiVM