Hoe bereid je de entrecote?

Hoe bereid je de entrecote?

Een entrecote is een biefstuk met een randje vet dag gesneden wordt uit de contrafilet ook wel de dunne lende genoemd. De lende bevindt zich achter op de rug van het rund bovenop de ribben.

Traditioneel wordt een entrecote  gesneden van het ribstuk (côte=rib). De rug van een rund gaat van de riblappen (stoofvlees) over in de rib-eye en als laatste stuk van de rug hebben we de entrecote. Door het vlees loopt een gemarmerde en goed doorvoede spies die zorgt voor de malsheid van de steak. Een T-bonesteak is eigenlijk ook een entrecote maar dan met een stukje bot eraan. Aan de andere kant van het bot vinden we dan een stuk van de ossenhaas.

Een entrecote bereiden

Doordat het vlees met vet doorregen is blijft het lekker mals tijdens de bereiding. Haal het vet ook niet van het vlees want dit zorgt juist voor een rijkere smaak. We eten het vetje later niet op maar pas op je bord mag je het verwijderen. 

Let er wel op dat het vlees is dat snel gaart. Het kan daardoor taai worden als het net te lang op het vuur ligt. Gebruik daarom dikke plakken van ca. 2 centimeter.

Kerntemperatuur entrecote

De kerntemperatuur van een entrecote is afhankelijk van de gewenste garing. Houd een kerntemperatuur van 47°C aan voor very rare, 53°C voor rare, 58°C voor medium-rare en 63°C voor medium. Ga niet voor een hogere kerntemperatuur want dan wordt het vlees taai.

Grillen op de BBQ

Gebruik voor het grillen van entrecote op de bbq grote stukken vlees. Hierdoor krijg je een knapperig korstje met een malse sappige kern.

  1. Haal de entrecote een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen en smeer het vlak voor het grillen in met een klein beetje olie.
  2. Grill het vlees aan beide kanten dicht, Draai elke kant een kwartslag voor een mooi ruitpatroon.
  3. Verplaats het vlees naar het minder hete deel van de bbq en laat het verder garen tot de gewenste cuisson.
  4. Laat het nog 10 minuten rusten, Bestrooi de steak vlak voor het serveren met zout en peper.

Eet smakelijk!

Bestel hier je entrecote van de Simmental of Angus, en entrecote steak van Simmental of Angus!