Hoe bereid je côte de boeuf

Hoe bereid je côte de boeuf

Een heel mooi stuk vlees om te starten met je slowcook ervaring. Het is groot, het is stoer, de smaak is werelds en het is gemakkelijk zonder veel poespas te bereiden op de BBQ!

De côte de boeuf!

Voor mij als slager is de côte de boeuf een heerlijk stuk vlees, niet te mager, je weet dat het vet de smaak geeft aan je vlees. Het is een groot stuk vlees van de rug, er steekt een bot uit en het heeft een intrigerende naam. Ook de Engelse naam, Primerib, geeft aan dat het niet zomaar om een stuk vlees gaat. De côte de boeuf snijden we van de eerste 5-6 ribben van het rund. Ook de rib-eye snijden we van dit gedeelte , alleen dan snijden we het been eraf. Als je de rug verder in kaart brengt kom je als de ribben ophouden de contrafilet tegen, beter bekend als de entrecote. Ook een heerlijk stuk vlees op je smoker of green egg.

Dit is zoooooooo lekker!!

Zoals voor zoveel geld, is 'less is more' ook van toepassing voor de côte de boeuf. Het vlees is van zichzelf al erg zacht, mals en super smaakvol. Je kunt er voor kiezen om het vlees met een rub in te wrijven maar wat zeker een aanrader is om er zelf wat verse kruiden in aan te brengen. Dat doe je eenvoudig door met een scherp mes er in te steken en in het gat stop je dan rozemarijn en wat knoflook in en wat vet, dit snijden we namelijk van de onderkant af. Dit geeft veel smaak aan je vlees maar omdat het aan de onderkant zit loopt dit niet over je vlees heen.

De voorbereiding

De côte de boeuf haal je ongeveer 2 uur van te voren uit de koeling om op kamertemperatuur te komen, het is overigens altijd aan te raden om je vlees eerst op temperatuur te laten komen alvorens je het op de BBQ legt. Dit omdat je anders een te groot temperatuur verschil krijgt gaat je vlees "schrikken" en wordt het er alleen maar stugger van. Maak voordat je aan de voorbereidingen begint de BBQ klaar voor indirect grillen op 120 graden Celsius.

Aan de onderkant van de côte de boeuf vind je een dikke vetkap. Snijd deze vetlaag voorzichtig van het vlees en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. W snijden de vetkap weg omdat anders het vlees gaat kromtrekken. Doordat de vetkap aan de onderkant zit, druipt het ook niet langs het vlees, het heeft dus geen zin om het te laten zitten. Gooi het vet niet weg want dit gaan we nog gebruiken. Het vet aan de zijkant laten we wel zitten, dit druipt namelijk wel langs het vlees. We snijden het wel in, dit om het kromtrekken tegen te gaan.

Grillen door middel van de reverse sear techniek

Nu is het tijd voor het simpelste gedeelte van dit gericht, het grillen! We gaan de côte de boeuf eerst indirect bereiden om hem daarna direct af te grillen. Als de barbecue 120 graden Celsius is leggen de de côte de boeuf in de indirecte zone (zorg ervoor dat er een lekbakje met water onder staat). Stop een thermometer in de kern van de côte de boeuf, sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur 46 graden is, dit zal ongeveer 3 uur duren.

Wanneer de kern een temperatuur van 46 graden Celsius heeft bereikt halen we de deksel van de barbecue. Omdat we het vlees direct gaan afgrillen hebben we meer hitte nodig. Zorg dus voor extra houtskool en veel zuurstof. Als de hitte er goed in zit leggen we de côte de boeuf boven de kolen. Leg de deksel weer op de bbq, zo voorkom je grote vlammen. Evengoed zul je de côte de boeuf af en toe moeten verplaatsen om vlammen en aanbranden te voorkomen. Wanneer de kerntemperatuur 50 graden Celsius is, haal het vlees van de barbecue. 

Je kunt de côte de boeuf ook anders bereiden, start dan eerst met het direct grillen en ga dan over op het indirect grillen.

Ongeacht welke manier je hebt gekozen, het vlees moet je altijd 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie, zo behoud het vlees haar vocht, wanneer je deze direct aansnijd zal hij leeglopen.

Serveertips

De côte de boeuf is zo ontzettend smaakvol dat je eigenlijk niet veel eer hoeft te doen. Zorg voor wat peper en zout op tafel en het smullen kan beginnen!

Eet smakelijk!

Bestel hier je côte de boeuf!