Grillmeister worden? 5 tips van de BBQslager!
Wil jij een echte grillmeister worden en de heerlijkste gerechten op je barbecue bereiden? Dan kunnen tips van een expert natuurlijk nooit kwaad. Daarom krijg je in dit artikel 5 tips van onze eigen braadmeesters!
Tips om (nog) beter te barbecueën
Een braadmeester wordt of ben je niet zomaar, graag wil ik een aantal tips met je delen. Bij mijn tips ga ik er wel vanuit dat je in staat bent om een BBQ aan te krijgen, ongeacht of je met gas, elektriciteit of houtskool bakt. Het gaat dus vooral over het bereiden van vlees.
Rund- en lamsvlees bereiden op de barbecue
Laat voor het grillen het vlees ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen. Wanneer het te koud is, duurt het langer voordat het vlees de optimale kerntemperatuur bereikt. Met het risico dat vlees van de buitenkant te droog wordt. Wij zelf leveren altijd gemarineerde steaks aan, maar koop je steaks bij de slager? Marineer dan minstens één uur voor het grillen de steaks.
Grill je steaks met directe en zeer hoge hitte. Je moet wel voorkomen dat het vlees niet in contact met de vlammen kan komen. Wanneer het vlees mooi bruin gegrild is, leg je het op het indirecte gedeelte waar je het eventueel nog verder kunt laten garen. Het is afhankelijk van het vlees of en hoe lang dit nodig is.
Let wel op: in 4 minuten tijd is je steak van “medium” naar well done gegaard. Het is dus belangrijk dat je het vlees op tijd van de BBQ haalt. In de rusttijd gaart het vlees namelijk ook nog en zal de kerntemperatuur ook nog iets stijgen. En het is nu eenmaal onmogelijk om een droge steak weer sappig te krijgen.
Varkenssteaks en karbonades bereiden op de barbecue
Dit vlees is mals genoeg om kort te grillen. In tegenstelling tot rundvlees komt varkensvlees van jonge dieren. Daardoor heeft hun vlees weinig tijd gehad om collageen en bindweefsel aan te maken. Deze zorgen weer voor de stevigheid van vlees. Varkensvlees kan daardoor snel taai worden. Grill daarom varkenssteaks, speklappen en karbonades kort en op de directe methode maar nooit op hoog vuur.
Als je varkensvlees ongemarineerd is, moet je deze minimaal 12-24 uur van te voren marineren. Voor dit type vlees is een gelijkmatige garing op middelmatige temperatuur het beste. Het vlees blijft zo mooi mals en wordt niet droog van binnen. Er is slechts één juiste gaarheid voor varkensvlees; oudroze van kleur. Je moet in geen geval langer wachten, want dan wordt het naar grijs en is het vlees taai en droog.
Kip bereiden op de barbecue
Het is verstandig om kip of kipdelen gegaard te kopen. Behalve de filets of de uitgebeende dijen die je prima kunt gebruiken voor de saté. Laat geen kippenpoten, drumsticks en dergelijke rauw op je BBQ garen, maar bak deze even voor. Dit om risico’s te voorkomen. Het garen zelf doe je best op 68 graden, zo behoud je de malsheid van het vlees.
Extra tip: laat je kipsaté net zolang op het rooster liggen totdat hij los laat, anders trek je de vleesbanen kapot.
Gebruik goed gereedschap voor je bbq
Er is van alles te koop dat het bakken en braden op de BBQ een stuk gemakkelijker maakt. Wij gebruiken bijvoorbeeld nooit een vleesvork, aangezien de vleessappen uit het vlees lopen als je er in prikt. Hierdoor krijg je dan al snel vuur en rook op je BBQ en ook het vlees wordt er minder mals door. Beter is om hiervoor een vleestang te gebruiken. Dus heb je een vleesvork? Gelijk weggooien en nooit meer gebruiken. Of alleen gebruiken om een houtblok mee om te draaien.Tot zover onze tips om te barbecueën als een pro. Meer tips lezen? Bekijk de rest van onze blogs!