grill methoden

grill methoden

2 BEKENDE METHODEN OM TE GRILLEN OP DE BBQ

Een stukje vlees of vis grillen op de barbecue kan op verschillende manieren. Al deze technieken zorgen weer voor een andere typische smaak. In dit artikel neem ik de twee meest voorkomende grill methoden met je door.

DIRECT GRILLEN OP DE BARBECUE

De meest voorkomende manier om te grillen op de BBQ is direct grillen. Het is de bekendste manier en iedereen kan het. Of je nu een BBQ hebt die werkt op gas, briketten, houtskool of je hebt een slinger BBQ, we doen het allemaal met gemak. Bij direct grillen op de BBQ leg je het stuk vlees of vis direct boven de warmtebron. Ben je een gezellige zomer barbecueër? Dan gebruik je ongetwijfeld deze methode. Het is ook ideaal voor kleinere porties vlees. Denk bijvoorbeeld aan een speklap, hamburger, sateetje, biefstuk of een scampispies. Met het vuur direct onder het vlees gril je de buitenzijde dicht en gaar je het vlees gelijk door. Super eenvoudig, maar wel erg lekker en gezellig.

BBQ VOOR GEVORDERDEN: INDIRECT GRILLEN

Is barbecueën echt een hobby voor je en ben je al wat verder gevorderd? Dan kun je ook kiezen voor de methode van het indirect grillen. Misschien heb je het zelfs al weleens geprobeerd. Indirect grillen op de barbecue doe je vrijwel altijd met een BBQ die een deksel heeft. Hiermee creëer je als het ware een oven.

INDIRECT GRILLEN ZONDER DEKSEL

Heb je geen BBQ met deksel? Dan kun je ook een oven creëren met aluminiumfolie of door een deksel op het vlees te zetten. Het gaat er in ieder geval om dat je de warmte vast houdt. Ook kun je gebruik maken van een grillplank, die je al dan niet inpakt met aluminiumfolie. Bij vis mag je plankje gerust gaan branden. Bij appeltaart wil je dat liever niet, dus dan pak je dit plankje in.

HET VERSCHIL MET DIRECT GRILLEN

Onterecht wordt vaak gedacht dat indirect grillen betekent dat je warmtebron zich in een andere kamer bevindt. Echter hoeft dat niet zo te zijn. De warmtebron kan zich ook gewoon onder het vlees bevinden. Het verschil met direct grillen is dat je grotere stukken vlees bereidt die je regelmatig moet bevochtigen om een heerlijk mals stukje vlees te krijgen. Het indirect grillen gaat vaak met een lagere temperatuur. In de barbecuewereld noemen we dit Low en Slow. Ik raad je aan om een kernthermometer aan te schaffen. Hiermee kun je gemakkelijk de temperatuur van het vlees bijhouden zonder dat je warmte verliest.

INDIRECT GRILLEN OP 3 VERSCHILLENDE MANIEREN

Binnen indirect barbecue grillen kennen we ook weer 3 verschillende technieken: DE RING METHODE Verspreid houtskool of brikketten in een ring onderin de BBQ. Hiermee krijg je een egale verdeling van de temperatuur. Een ideale methode voor als je taart, pizza, of grote hoeveelheden vlees wilt bereiden. Voor pizza kun je een speciale pizzasteen aanschaffen om op te garen. 50/50 METHODE Dit is een methode voor als je grote stukken vlees langzaam wilt garen. Denk aan pulled pork, kippenpoten, beenham en Picanha. Braad het vlees eerst aan, direct boven de kolen, en zorg voor een lekkere bruine korst. Schuif vervolgens het vlees naar de kant waar geen kolen onder het rooster liggen en zet daar een opvangbakje voor het vet neer. Hiermee voorkom je dat het druipvet vlam vat en een vervelende geur achterlaat. Extra tip: doe een scheut whisky in het bakje. Doordat de whisky gaat verdampen krijg je een lekkere, speciale smaak aan je vlees. IN HET MIDDEN Deze methode lijkt erg veel op de 50/50 methode. Het enige verschil is dat je het vlees nu in het midden legt en daaromheen de brandende kolen.

Genoeg inspiratie om in de zomer eens te proberen lijkt me. Wil je starten met indirect grillen? Probeer het dan eerst eens met een stuk vlees dat niet zo duur is. Indirect grillen is namelijk heel anders dan direct grillen en het duurt misschien even voordat je deze techniek onder de knie hebt. 

Mooi vlees bestellen