de perfecte sparerib

de perfecte sparerib

SPARERIBS OP DE BBQ: ZO CREËER JE DE PERFECTE RIB

Een sparerib is een zeer geliefd artikel op de BBQ, op de hamburger en de saté na dan. Hier kun je op verschillende manieren aan komen. Zo kun je ze kant en klaar met marinade in de winkel kopen, zonder je eigen smaakprofiel. Ik ga ervan uit dat je de spareribs zelf wilt marineren en garen, maar dat het niet te veel moeite mag kosten. Bestellen van spareribs is zeer eenvoudig en kunnen vanavond al bij je binnen zijn. Ideaal toch?

STAP 1: ZORG VOOR DE ÉCHTE SPARERIBS OP DE BBQ

Koop bij voorkeur de echte spareribs, dus van de varkensrib en niet die van een buik. Runder spareribs kan ook, zijn ook eens de moeite waard om te proberen. Die zijn vaak wel wat groter en goedkoper, maar minder mals. Wil je met een lekkere basis beginnen? We hebben verschillende soorten spare ribs, ook spare ribs met wat meer vlees erop, als je dan toch spare ribs klaar maakt pak dan de dikbevleesde spare ribs. Het gaat uiteindelijk om het vlees toch? Dit is echter niet noodzakelijk want de marinade doet weer veel van deze smaak te niet.

STAP 2: VOORBEREIDING VAN JE HEERLIJKE SPARERIBS

Allereerst moet je het vlies wat aan de binnenzijde zit eraf halen. Dat zou zeer eenvoudig moeten gaan. Lukt het niet helemaal? Dan zijn er wel wat filmpjes over te vinden hoe je dat simpel kunt doen. Gelukt? Dan kunnen we marineren. Dit kan op twee manieren: de spareribs droog met een rub insmeren of ze in de marinade onderdompelen. Er zijn heel wat goede en lekkere marinades te koop, zeker bij Meat the rubs. Gebruik een lekkere marinade en maak hem nog een beetje smaakvoller door zelf nog wat ingrediënten toe te voegen. Wij hebben de rub gebruikt..

STAP 3: MARINEREN VAN JE SPARERIBS

Nu gaan we de spareribs marineren door ze in een bak te bewaren. Haal ze door de marinade heen en leg ze met de holle kant omhoog. Zo blijft de marinade erin staan. Ik marineer mijn spareribs altijd minimaal 36 uur, dan is ie echt door en door ingetrokken. Maar een nachtje marineren kan natuurlijk ook. Een andere manier is je spareribs in marinade voorgaren alvorens ze op de BBQ gaan. Doe ze in een pan met een klein beetje water en veel marinade en kook je ze in 30 minuten gaar. Dan hoeven ze later nog maar 10 minuten op de BBQ voor een lekker korstje. Nog een glaze erop en je bent klaar!

STAP 4: DE GEMARINEERDE SPARERIBS OP DE BBQ

Breng je BBQ met deksel op een constante 110 graden en maak in de BBQ twee gedeeltes. Een linkerdeel waar je de kolen onder hebt liggen en een rechterdeel waar geen kolen liggen. Leg hier de spareribs boven zodat we indirect kunnen garen. Je kunt ook in het midden een lekbak zetten en je kolen er rondom leggen. We gaan ze nu gedurende 3 uur langzaamaan garen. Na 3 uur gaan ze ervan af en pak je elk stuk in met aluminiumfolie. Na een uurtje garen in het folie kun je ze uitpakken en nog even kort op de BBQ afgrillen. Eet smakelijk!

TIP! DE SPARERIBS OP DE BBQ NOG LEKKERDER TE MAKEN

Tussendoor kun je de spareribs wanneer nodig nog eens kwasten met marinade. Ook kun je nu met wat rookhout er een extra rooksmaak aanbrengen. Opzoek naar nog een extra smaakdimensie? Giet er een beetje appelsap bij. Je gaat ze dan als het ware stomen. Uiteraard kun je natuurlijk ook altijd een glaze erop doen om nog meer smaak mee te geven. Daarnaast mag een lekker sausje niet ontbreken bij je maaltijd, een BBQ grillsaus is een optie, ik heb voor de Smokey bbqsaus gekozen, geeft net een beetje rooksmaak aan je spare rib.

Ik heb nog een blog geschreven over sparerib, lees hem hier.

DE LEKKERSTE SPARERIBS VOOR JOU GEGRILLD

Geen zin om alles zelf te doen en toch zin in een spareribs arrangement? Onze BBQ-chefs staan voor je klaar om al het werk uit handen te nemen. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Spareribs bestel je hier