barbecuen met rookhout

barbecuen met rookhout

BBQ TIP: CREËER DE LEKKERSTE SMAKEN MET ROOKHOUT

Ben jij altijd op zoek naar nieuwe smaaksensaties en ben je niet bang om wat te experimenteren op de bbq? Dan is barbecueën met hout, of beter gezegd met rookhout, echt iets voor jou. Onze bbq specialist vertelt jou er in dit artikel meer over.

GEEF JE BBQ GERECHT MEER SMAAK MET ROOKHOUT

Met rookhout kun je een specifieke smaak van het hout overbrengen op je gerechten. Let wel op dat elk soort hout zijn eigen specifieke smaakkarakter heeft. En wat zeker zo belangrijk is; rookhout kun je niet gebruiken in het vuur van een gasbarbecue. Omdat de smaakverschillen tussen de verschillende houtsoorten subtiel zijn raad ik je aan om eerst een keuze te maken tussen veel of weinig rook. Voornamelijk eiken geeft een dikke zware rook en is dus uitermate geschikt voor grotere stukken rund en varkensvlees. Voor kip en vis gebruik je lichter hardhout, voornamelijk van fruitbomen. Zou je eiken gebruiken dan gaat je vis vooral bitter smaken. En dat wil je niet.

HOUTSNIPPERS OF GROTE STUKKEN HOUT?

Gebruik je snippers of juist grotere stukken hout? Ik raad aan om vooral grotere stukken hout te gebruiken. Die branden gewoon lekker langzaam op en geven de beste rook. Snippers moet je nooit zo tussen de briketten gooien, deze verbranden in no time zonder resultaat. Beter is om deze snippers te verpakken in aluminiumfolie met een paar gaten erin. Maak houtsnippers nooit nat, dat water verdampt alleen maar en geeft helemaal geen smaak af. Niet doen dus.

SOORTEN SMAAK BIJ BARBECUEËN MET HOUT

Ik heb de meest voorkomende houtsoorten voor je op een rijtje gezet met de gebruiksmogelijkheid. Let wel houtsnippers zijn vrijwel overal te koop, grotere stukken rookhout zul jezelf moeten zagen of hakken. Appelhout: erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin. Berk: milde zoete rook. Beuken: neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin. Druivenrank: geeft veel rook met een rijke, fruitige en iets wrange smaak. Eikenhout: heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin, alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout. Kastanje: een lichtzoete en nootachtige smaak en geur. Kersenhout: mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten. Perenhout: subtiele rooksmaak, lijkt op appel. Walnoot: zware rooksmaak, wordt meestal gemengd met lichtere houtsoorten zoals amandel. Let op: peer of appel is snel bitter bij te lang roken. De volgende soorten moet je absoluut niet gebruiken om te roken: Spar, Den, Cipres, Amberboom, Iep, Eucalyptus, Wilde vijgenboom. Natuurlijk gebruik je ook geen hout wat behandeld, geverfd of geperst is. Dit komt zowel de smaak als je gezondheid echt niet ten goede.

EEN BBQ ADVIES OP MAAT?

Wil je meer weten over barbecueën met hout of een persoonlijk advies? Neem dan eens vrijblijvend contact op met de specialisten van de Slagerij Versluis en bekijk ons blog voor meer handige bbq tips en smaakvolle recepten.