5 heerlijke winter bbq recepten

5 heerlijke winter bbq recepten

5 HEERLIJKE WINTER BBQ RECEPTEN

Houd je van de winter, maar ook van barbecueën? Combineer dan het beste van twee werelden met de winter BBQ. Wij geven je in dit blog 5 heerlijke winter BBQ recepten waarbij iedereen zijn of haar vingers aflikt.

DE BASICS VAN EEN WINTER BBQ

Een winterse barbecue gaat vaak net even anders dan de zomervariant. Bij winter BBQ recepten denk ik dan ook gelijk aan een slinger BBQ of een Oklahoma Joe die lekker staat te roken. Dat geeft naast een geweldige smaakbeleving ook veel meer beleving als een gas BBQ of een kolen BBQ. Alleen al de temperatuur die je verspreidt is meer dan aangenaam. Ga je een winter BBQ organiseren? Dan is het wel van belang om hier ook je gerechten op aan te passen. Zo mag een stamppotje of een lekkere snert niet ontbreken. Ook prima te maken vanaf de BBQ, alleen is het dan wel zaak om op tijd te starten met het trekken van bouillon, het vlees garen etc. Dat heeft wel even een voorbereiding nodig.

GA VOOR ECHTE WINTER BBQ GERECHTEN

Wat leg je dan zoal op de BBQ? Ik zou voor een stuk wild gaan. Dat kan hert zijn, maar je kunt ook kiezen voor fazant, wild zwijn of ree. Daarnaast is een lekkere en met voorkeur dikke karbonade of houthakkersteak een aanbeveling. Maak het compleet met een rookworst en een lekker stukje kabeljauwfilet. Heerlijk! Voor het gemak kun je kiezen voor een saladepakket, maar lekkere warme wintergroentes zoals boontjes, wortel, courgette en bloemkool doen het ook prima op de winter BBQ.

WINTERBARBECUE RECEPTEN & GERECHTEN OM JE VINGERS BIJ AF TE LIKKEN

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer winter BBQ gerechten en recepten die heerlijk tot hun recht komen op de winterbarbecue. Onderstaand nog wat niet te versmaden gerechten.

OERHAM OP DE WINTER BBQ

Bestel eenvoudig wat spaakhammetjes dan ga je daar zelf een oerham van maken, Daarna ga je hem met een pekel injecteren, en laat je hem 24 uur met rust. Vervolgens insmeren met een rub en langzaam garen. Wil je dat niet op de BBQ doen? Dan kun je hem ook heel langzaam in een oven of in een pan met heet water garen. Bij de laatste optie zou ik hem vacumeren. Let wel, dit stukje vlees bevat veel spieren en moet dan ook langzaam en lang op een lage temperatuur garen. Je kan natuurlijk ook voor kant en klare oerhammen kiezen en je er nog je eigen draai aan geven met wat rubs.

STEEL DE SHOW MET EEN WILD ZWIJN T-BONE STEAK

Een lekkere T-bone steak van wild zwijn? Een wildhandel kan je hier zeker aan helpen. Of je bestelt hem eenvoudig via internet. Je behandelt deze T-bone eigenlijk op dezelfde manier als dat je een varkenskarbonade gaat kruiden en garen. Eigenlijk is het ook gewoon een duur woord voor een karbonade, maar zo maak je wel indruk op je gasten. “wauw, een wild zwijn T-bone!”. Het oog wil ook wat toch?

EEN BUDGET WINTER BBQ MET ROOKWORSTSPIES

Koop een slagersrookworst (dus niet zo’n goedkope voorgegaarde worst uit de supermarkt). Snijd deze worst in dikke stukken van zo’n 2-3 cm dik. Rijg vervolgens gerookte spek en ui om-en-om met een stukje worst. Zo maak je je eigen spiesje wat naast een lekker hapje ook nog eens een voordelig stukje vlees op je BBQ is.

KABELJAUWFILET OP DE BARBECUE

Kabeljauwfilet is overal te koop. Verse vis heeft de voorkeur, maar met diepvrieskabeljauw gaat dit ook prima. Je moet hem alleen wel op tijd ontdooien. Kabeljauw doen we altijd in aluminiumfolie op de BBQ. Door de malsheid en de structuur van de vis ben je hem op een rooster namelijk zo kwijt. Gebruik bij de bereiding wat olie om de kabeljauw in te smeren en voeg verder tomaat, ui, rozemarijn, zout en peper toe. Pak de vis daarna in als een toffee en leg hem nog zo’n 15 minuten op de BBQ en voila; een heerlijk winter BBQ gerecht is geboren.

WINTERS GENIETEN MET DE ZOETE AARDAPPEL

Als laatste suggestie voor heerlijke winter bbq recepten: neem wat zoete aardappels, was ze en snijd ze doormidden. Schil er vervolgens partjes van en meng paprikapoeder, tijm, zeezout en olijfolie door elkaar en schep hier de aardappelpartjes doorheen. Grill nu de aardappel in 10-15 min aan beide kanten bruin. Simpel, maar o zo lekker!

ALLES VOOR DE (WINTER) BBQ

Wil je het helemaal makkelijk hebben? Regel dan je winterBBQ bij de BBQkampioen. Bekijk dan onze uitgebreide assortiment aan BBQ vlees, vis en salades of neem een kijkje op ons blog voor meer handige en lekkere BBQ tips.