Vis op de BBQ? Dit zijn de populairste gerechten

Vis op de BBQ? Dit zijn de populairste gerechten

Over vis garen op BBQ lees je vaak wisselende verhalen. Soms lees je dat malse soorten zoals tilapia, tong en kabeljauw niet geschikt zouden zijn. De praktijk wijst echter iets ander uit! Er zijn verbazingwekkend veel soorten heerlijk om te grillen. Je moet de vis alleen niet op een rooster leggen, dan ben je hem binnen no-time kwijt als deze er doorheen zakt. Om dit te voorkomen is een bakplaat of aluminium grilltray een ideale oplossing.

De lekkerste vis op de BBQ

Natuurlijk moet de vis niet alleen makkelijk zijn om te grillen. De smaak van de vis op barbecue is ook erg belangrijk. Hieronder sommen we enkele vissoorten op, die ideaal zijn voor een bereiding op de BBQ!

 Zalm grillen op de BBQ

Iedereen kent de meest gebruikte en geliefde vis: de zalm. Deze vissoort is perfect te grillen als moot en filet. Heb je een BBQ met een deksel? Probeer dan eens een zalm te roken op een cederhouten plankje. Bij voorkeur gebruik je dan een zalm met vel, zodat je deze van te voren kan marineren of kruiden met verse dille. Gaar de zalm vervolgens af tot een kern van 38 graden. Zo zorg je ervoor dat deze niet te droog wordt. De perfecte vis op de BBQ.

Gehele kleine vis op de BBQ

Zalm, forel, dorade, zeebaars en poon zijn vissen die geheel op de BBQ kunnen. Mits ze natuurlijk niet te groot zijn. Een medium gestookte barbecue (190 graden) is hiervoor ideaal. Grill deze vissoorten slechts eenmaal aan iedere zijde. Zo is er minder risico op schade aan het vel en loopt het vocht niet uit de vis. Het nadeel van een hele vis op de BBQ? Je moet het niet erg vinden om vis van de graat te eten.

Zwaardvis aan het spies

Ben je een echte held met de BBQ? Een zwaardvissteak past altijd en overal bij. Maar pas op: deze stevige vis mag niet helemaal gaar worden, dan wordt het te taai. Om hem goed te garen is deze vis prima geschikt voor braden op een spies.

Tonijn op de BBQ grillen

Een tonijnsteak leent zich uitstekend voor de BBQ. Stook het vuur goed op zodat er mooie grillstrepen ontstaan in het vel. Blijf in de buurt van de BBQ, een paar minuutjes zijn al genoeg voor deze vis op de barbecue. Voor de tonijn is het belangrijk dat deze binnenin rauw blijft, te gare tonijn smaakt namelijk nergens meer naar. Een kerntemperatuur van 38 graden is prima. 

Garnalen en scampi’s op de BBQ

Vergeet ook zeker de kleine visjes niet op de BBQ. Garnalen en scampi’s mogen eigenlijk op geen enkele BBQ ontbreken. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden en erg smakelijk. Steek een lange satéprikker door het rompje en leg ze kort op de BBQ. Twee keer draaien op de BBQ, haal het staartje eraf en je bent klaar!

Vispakketje BBQ

Je kunt eindeloos variëren met vis op de BBQ, dus denk ook eens aan een vispakketje op de barbecue. Dit doe je door een filet, bij voorkeur meerval (al dan niet gesneden) te marineren). Stop de filet samen met de groentes in een vispakketje van aluminiumfolie. Wil je niet alle groentes zelf snijden? Gebruik dan gewoon een zak wokmix van de groenteboer, voor hetzelfde resultaat. Leg het vispakketje op de BBQ en controleer na 10 minuten of deze gaar is. Bestrooi met peper en zout achteraf, en klaar is kees! Het resultaat is een heerlijk BBQ vispakketje.

 

Extra tip: probeer onze heerlijk gevulde zalmfilet!

Zelf ben ik in 2003 als slager nog onderscheiden, voor een recept met gevulde zalmfilet. De zalm vullen we met lekkere ingrediënten als MonChou, knoflookmarinade en gerookte zalmreepjes.