Recept: Gerookte Marokkaanse Lamsbout
Nog nooit een lamsbout bereid? Gewoon proberen! Het is zo ontzettend lekker en verrassend. Met deze zelfgemaakte Marokkaanse rub maak je er een bijzonder gerecht van. Naast de lamsbout heb je nodig:
Ingrediënten rub:
- 1/4 cup Zoet paprikapoeder
- 4 el Rietsuiker
- 2 el Gemalen venkelzaad
- 2 el Gemalen komijn
- 1 el Korianderzaad
- 2 el Zout
- 1 tl Gemalen kaneel
- 1 tl Cayennepeper
- 1 tl Gemalen zwarte peper
Ingrediënten marinade:
- 40 ml Sushiazijn
- 1 Limoen
- 15 gr Honing
- 2 tl Vissaus
- 10 gram Verse munt
- 10 gram Verse koriander
Ingrediënten bijgerechten:
- Krielaardappels met schil
- 5 Knoflooktenen
- 4 takjes Rozemarijn
- Olijfolie
- Groene Asperges
- Ontbijtspek
Bereidingswijze:
- Maak de rub en wrijf de lamsbout aan alle zijden goed in. Doe dit minimaal 12 uur van tevoren zodat de kruiden in het vlees kunnen trekken.
- Snij de koriander en munt fijn, pers de limoen en meng alle overige ingrediënten voor de marinade.
- Laat de lamsbout op kamertemperatuur komen.
- Bereid de barbecue voor om indirect te roken (met plate setter) op 110 graden Celsius. Zorg voor een lekbak met (kokend) water onder de lamsbout. Dit zorgt voor vocht in de barbecue, ook zal de temperatuur minder schommelen.
- Voeg houtsnippers met fruitsmaak toe aan de houtskool, zelf heb ik kersen gebruikt maar alle fruitsoorten zijn hiervoor geschikt.
- Wanneer de barbecue gereed is plaats je de lamsbout op het rooster.
- Kwast ieder uur het vlees in met de marinade.
- Gaar de lamsbout af op een kerntemperatuur van 60-63 graden Celsius, dit is medium. Wanneer je hem well done wil hebben gaar je door tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius.
- Haal de lamsbout van de barbecue en laat hem 15 minuten rusten in aluminiumfolie, in deze tijd kun je de asperges grillen.
De lamsbout die ik heb bereid weegt ca. 1600 gram (inclusief het bot uiteraard), dit duurde 4,5 uur.
Bijgerechten:
- Snij de knoflooktenen in stukjes, niet te klein want dan verbrand het.
- Giet een beetje olijfolie over de aardappels, verdeel de knoflook gelijkmatig en lek de rozemarijn takjes eroverheen.
- Plaats de aardappels ongeveer 2 uur voordat de lamsbout klaar is erbij op de barbecue.
- Kook de asperges voor gedurende 4-5 minuten.
- Rol de asperges per 3 in een plakje ontbijtspek.
- Wanneer de lamsbout van de barbecue komt stook je de barbecue op naar een temperatuur van 200-220 graden Celsius.
- Laat de aardappels staan boven de plate setter.
- Wanneer de juiste temperatuur is bereikt gril je de groene asperges met spek kort zodat ze een mooi kleurtje krijgen.
Serveer alles tegelijk op een mooi bord en je hebt een speciaal diner op tafel staan. Bestel hier gemakkelijk de lamsbout!