Low & Slow, zo doe je het!

Low & Slow, zo doe je het!

Tegenwoordig hoor je het overal om je heen: Slowcooking. Hartstikke hip en lekker. Maar het is wel een vak apart en zeker niet voor elke gelegenheid geschikt. Meer weten over een low en slow BBQ? Onze BBQslager praat je bij, met vier handige tips.

4 handige tips voor een low en slow BBQ:

  • Tip 1: Voordat je aan de slag gaat met slowcooking

Om te beginnen moet je voor een low en slow BBQ de hele middag de tijd nemen. Het vlees wordt namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, heel langzaam op een lage temperatuur gegaard. Heb je een grote groep familie, vrienden of collega’s op bezoek? Dan is het niet handig dat je de hele middag op je BBQ moet letten. Daarnaast is ook niet iedere BBQ geschikt om op deze manier te barbecueën. Gebruik voor low en slow cooking een keramische barbecue, in de volksmond de Big Green Egg, of een barbecue die op hout stookt bij voorkeur met kap/deksel.

  • Tip 2: Slow cooking vlees/vis, rookhout en temperatuur

Heb je tijd vrij gemaakt en de juiste BBQ voor handen? Dan kan je aan de slag. Bij een low en slow BBQ gebruik je lekker grote stukken vlees en vis. Het vlees en vet blijft het beste behouden als je de kap van de BBQ gesloten houdt. Zo heeft het vet alle tijd om te smelten en zijn smaak achter te laten in het vlees. Daarnaast is een goede smaak afhankelijk van het soort rookhout dat je gebruikt en je kunt natuurlijk ook gebruik maken van rookmot en kruiden.

BBQ slow cooking doen we met een temperatuur tussen de 120-150 graden. De grootste kunst is om je BBQ op die temperatuur te houden. Dit kun je het beste bereiken door de ventilatieroosters te gebruiken. Let goed op, want wordt de BBQ te heet dan droogt het vlees snel uit.

  • Tip 3: Kies de juiste bereidingstijd

De bereidingstijd is afhankelijk van het vlees dat je kiest voor je low en slow BBQ. Heb je een varkensham dan ben je al snel 5 á 6 uur bezig. Kies je echter voor een lamskroon, dan ben je met 40 tot 50 minuten wel klaar.
Weet je niet welke slow cooking vleesproducten je moet kiezen? En wil je gegarandeerd zijn van vlees met een uitstekende kwaliteit? Bestel dan een van onze vleespakketten! Deze vooraf samengestelde pakketten bieden voor ieder wat wils.

Is het slow cooking vlees goed gegaard dan haal je het van de BBQ. Laat het dan nog 10 tot 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Bereid in de tussentijd lekkere groenten op je BBQ, of ga aan de slag met diverse bij- en nagerechten. Maak de borden op, portioneer je vlees en je heerlijke low en slow BBQ gerecht is klaar.

  • Tip 4: Start simpel met kleinere stukken

Is het de eerste keer dat je aan de slag gaat met een low en slow BBQ? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en start met wat kleinere stukken vlees. Doe ervaring op door met je BBQ te spelen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de roosters vol open zet? Gebruik hiervoor wel een paar runderhamburgers, want het is toch zonde als je een groot stuk rundvlees verknalt.

Bekijk hier ons assortiment Slowcooking vleesproducten