How to: Vis op de BBQ

How to: Vis op de BBQ

Vis is een stukje dat zeker niet mag ontbreken op de BBQ. Toen wij in 2003 onderscheiden werden met vis als “het lekkerste barbecueproduct van 2003” waren we onze tijd ver vooruit. Want pas in de jaren na 2000 is men vis op de BBQ gaan waarderen. Persoonlijke favorieten zijn zalm en scampi’s (van mij mag je die bij de vis tellen). Hoe je een heerlijk stukje vis op de BBQ bereidt? Dat vertel ik je graag.

De juiste vis voor op de BBQ

Als je vis wilt bereiden op de BBQ kun je het beste een stevige vis gebruiken. Vis dat je goed op de BBQ kunt gebruiken is bijvoorbeeld zalm, tilapia, meerval, zeeduivel en rode poon. Als ervaren BBQ’er is het leuk om een hele vis op het rooster te leggen. Anders zou ik het lekker eenvoudig en veilig bij een steak houden. Bovendien eet het makkelijker zonder graat.

Stap voor stap de vis grillen
  • Breng de BBQ goed op temperatuur voordat je begint;
  • Wrijf de vis én het rooster in met (olijf)olie. Hiermee voorkom je dat de vis vast blijft kleven aan het rooster;
  • Leg de vis zo op de grill dat je hem gemakkelijk kunt omdraaien zonder de vis te beschadigen. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.
  • Grill de vis kort aan beide kanten. Niet te lang, want dan wordt de vis te droog. Een andere optie is de vis in een stuk aluminiumfolie te rollen of in een aluminium bakje te leggen. Zo bescherm je de vis tegen de hitte en vermijd je dat hij aan de barbecue kleeft.

5 handige grilltips voor de lekkerste vis

Wil je een volledige vis grillen?Maak dan enkele inkepingen in de breedte en langs beide zijden. Hierdoor dringt de warmte sneller in de vis door en bak je de vis gelijkmatig.

Leg de staart niet te dicht op de hete kolen. Het vlees is hier namelijk dunner en gaart veel sneller dan de rest.

De vis in één keer omdraaien zonder te breken? Gebruik dan een vis klem.

Blijf bij de BBQ staan als er vis op ligt. Je hoeft het namelijk maar een paar minuten te grillen.

Wil je na de vis ook nog vlees of groenten grillen? Snijd een citroen in twee, maak een inkeping en ga ermee over het warme barbecuerooster. Zo verwijder je de vissmaak die op het rooster zou kunnen zitten.

BBQ gerecht tip: Visspies

Ben je op zoek naar een smakelijk BBQ gerecht van vis? Een klassieker die het altijd goed doet is een heerlijke visspies. Maak bijvoorbeeld een spies met verschillende soorten vis. Marineer de vis per soort met een andere marinade. En combineer met groente tussen je vis. Denk aan paprika, champignons en ui. Heerlijk.