Hoe bereid ik een perfecte Tomahawk steak?
Een van de mooiste stukken vlees die we wekelijks snijden is de Tomahawk steak. Jammer is wel, als slager, dat je er maar een paar uit een rund kan snijden en dat je een keuze moet maken. Een tomahawk zonder been is eigenlijk gewoon een rib-eye, nou gewoon, rib-eye is ook een heel mooi stukje vlees. Alleen wat bekender en minder indrukwekkend. Dus wil je indruk maken op je BBQ vrienden? Neem dan een Tomahawk!
We hebben een paar manieren verzameld hoe je de Tomahawk het beste klaarmaakt. Het start natuurlijk wel met een goed stuk vlees. Waar je die het beste kunt kopen? Nou bij ons natuurlijk! Wij hebben een goede Tomahawk voor je tegen een heel betaalbare prijs.
Tomahawk steak bereiden
Op welke manier je het vlees ook klaarmaakt, neem altijd de volgende stappen voor je iets met het vlees doet. Haal de steak uit de koelkast en laat het om kamertemperatuur komen, reken erop dat dit je zo'n 120 minuten kost. Dep daarna het vlees droog en doe er (zee) zout overheen en wrijf dit in. Hiermee haal je het vocht uit het vlees én het versterkt de smaak. Daarna is het tijd om je favoriete kruidenmengsel (rub) te maken en de Tomahawk hiermee in te smeren. Geef dit ook weer zo'n 15 minuten om in te trekken. Je kunt ook kiezen om een marinade te gebruiken maar doe dit dan een dag eerder zodat de marinade goed in het vlees kan trekken.
We stoken onze BBQ goed op zodat je er flink wat temperatuur in hebt en daarna gaan we beide zijden zo'n 60 seconden aanbraden. We schroeien zo beide zijdes dicht zodat al het vocht in het vlees bewaard blijft. Haal met daarna van je BBQ af en laat het geheel zo'n 15 minuten rusten, nu gaan we de Tomahawk verder bereiden maar dat doen we op een lagere temperatuur. Met voorkeur indirect grillen, dus waar je Tomahawk ligt liggen niet je kolen of briketten. Gebruik je kernthermometer om tot 50 raden te komen. Haal het dan uit of vanaf je BBQ, pak hem in en laat de tomahawk 15 minuten rusten. Waarom? Zo blijft je steak mooi sappig, snij je hem direct aan dan loopt hij leeg en dat komt de malsheid niet ten goede. Dat rode sap wat eruit komt is geen bloed zoals vele denken maar vleessap. Ben je niet zo van het rode vlees en heb je liever een wat verder gegaarde steak laat hem dan tot 55 °C kern liggen.
Eet smakelijk!