gepofte aardappel bbq
OER-HOLLANDS, DE AARDAPPEL OP DE BBQ (3 RECEPTEN)
Als echte Hollanders houden wij wel van een aardappeltje, die overigens ook prima op de BBQ kan. Ik kom gedurende het hele BBQ seizoen veel bij de mensen thuis grillen en zie deze gewoonte vaak terug. Om je een handje te helpen hebben we drie aardappel recepten voor je opgezocht. Probeer maar eens! Je hebt weinig ingrediënten nodig om een verrassend aardappel recept van de BBQ te halen. Gepofte aardappel - BBQ Kampioen
ZOETE AARDAPPELS OP DE BBQ
De zoete aardappel is officieel geen aardappel, maar een knol. Ondanks dat het geen aardappel betreft, willen we je dit recept natuurlijk niet onthouden. Was de zoete aardappelen (ook wel bastaat genoemd) en snijdt ze in plakken van 0,5 cm dik. Gelukt? Meng dan het paprikapoeder, tijm, zeezout en olijfolie tot een smeuïge marinade. Bedek de zoete aardappel partjes met een laagje marinade en grillen maar! Een zoete aardappel op de BBQ wordt in ca. 10 – 15 min gaar en bruin aan beide kanten. Nodig: 3 middelgrote zoete aardappels, 1 tl paprikapoeder, 1 tl tijm, 3 el olijfolie, snufje zeezout
GEVULDE AARDAPPELS OP DE BBQ
Voordat je kan starten gaan we eerst de aardappels garen op de BBQ of in de oven. Wikkel elke aardappel apart in met aluminiumfolie en leg ze ongeveer één uur op de indirecte zone (180 à 200 °C). Zorg dat de BBQ gesloten is en wacht tot ze gaar zijn. Om te checken of de aardappel zacht is kun je met een keukenmesje of satéstokje in de gevulde aardappel prikken. Heb je de aardappel liever in de oven? Zet deze dan op 180 graden Celsius en houdt dezelfde tijd aan. Om nog sneller klaar te zijn kun je ook gekookte aardappels kopen in de winkel.
GEVULDE AARDAPPEL VULLEN
Als het voorgaren goed is gelukt kunnen we beginnen met het vullen. Snij van elke aardappel in de lengte het “hoedje” eraf. Nu kun je voorzichtig, zonder de schil te breken, met een kleine lepel de aardappelen uithollen. Prak het uitgelepelde aardappel daarna helemaal fijn. De vulling maken we van dit aardappelkruim, 200 gram roomkaas en de fijngesnipperde ui. Voeg naar smaak peper en zout toe en vul de aardappelen met het mengsel. Om ze op te warmen grillen we ze nog een kleine tien minuten indirect op de BBQ. Nu zijn ze goed warm. Eet smakelijk! Nodig: 4 aardappelen, 200 gram roomkaas (bv. Philadelphia met bieslook), 1/2 rode ui fijngesneden, fijngesneden bieslook, peper en zout
GEPOFTE AARDAPPELS VAN DE BBQ
Gepofte aardappels hebben geen marinade of aluminiumfolie nodig. Door geen aluminiumfolie te gebruiken proef je straks de barbecuesmaak terug. Zorg er in ieder geval voor dat je de aardappelen wast en droogt. Ze kunnen vervolgens zo in hun natuurlijke staat de barbecue in. Heeft de houtskool een grijze gloed en is het vuur medium heet? Dan kunnen de aardappels erin. Gepofte aardappels poffen we direct bij het vuur in een kolenkorf.
BEREIDEN VAN JE GEPOFTE AARDAPPELS
De aardappels laat je vervolgens circa 60 minuten naast de gloeiendhete kolen liggen. Na een klein uurtje zijn ze mooi zacht geworden. Wel is het zaak om de aardappels na circa 30 minuten even om te draaien. Zo is straks de gehele aardappel goed gepoft. Wanneer het vuur aan de hoge kant is mag je de aardappel wat vaker draaien. Dat de buitenkant van de aardappels daarbij enigszins zwart wordt is niet erg. We gaan ze namelijk lekker uitlepelen!
AFRONDING VAN DE GEPOFTE AARDAPPELS
Wanneer de aardappels rondom mooi zacht zijn geworden mogen ze van het vuur. Snijd de gepofte aardappelen vervolgens in de lengterichting open. Nu nog even het vruchtvlees op smaak brengen met wat grof zeezout en een beetje olijfolie of (kruiden)boter. Gelukt? Dan kun je de gepofte aardappel zo uit de schil opeten. Eet smakelijk! Nodig: 4 grote zoete aardappelen, grof zeezout, olijfolie of (kruiden)boter
AARDAPPEL OP DE BBQ DOOR ONZE CHEFS
Krijg je al zin in een gepofte aardappel van de BBQ? Wij hebben een heerlijk pakket met een lekker aardappeltje. De gepofte aardappelen vullen we met mascarpone en een kruidenmarinade. Wil je het nog lekkerder maken? Ga dan voor de overheerlijke gemarineerde aardappel wedges van de BBQ.