De BBQ Smoker voor heerlijk mals vlees

De BBQ Smoker voor heerlijk mals vlees

Barbecueën wordt steeds populairder en er ontstaan steeds meer verschillende barbecue- en grillmethoden om het vlees nóg lekkerder te garen. Een methode die vaker gebruikt wordt onder de echte BBQ-fans, is het roken van het vlees met een BBQ smoker. Benieuwd wat het is en hoe een BBQ smoker werkt? Lees dan snel verder.

Wat is een BBQ smoker?

Een smoker voor de BBQ maakt het mogelijk om vlees te roken of langzaam te garen zonder dat je het direct boven de hittebron plaatst. Hierdoor wordt het vlees malser, krijgt het een lekkere rooksmaak en is de kans op aanbranden een stuk kleiner.

Houd er wel rekening mee dat het barbecueën met een BBQ smoker anders is dan dat je met een gewone BBQ bent gewend. Overweeg je om er een aan te schaffen? Zorg dan in ieder geval dat je voldoende tijd hebt om te barbecueën. Het is heel leuk om te doen en het is super smaakvol, maar het kost wel meer voorbereidingstijd en het garen van stukken vlees of vis is een vak apart. Vraag je tenslotte af hoe je de Smoker wilt gebruiken, want niet bij elke Smoker heb je de mogelijkheid om te roken.

Smokers zijn verkrijgbaar in diverse maten en prijzen. Een eenvoudige BBQ Smoker heb je al voor ruim honderd euro. Echter kan dit wel oplopen tot 2.500 euro.

Hoe werkt een barbecue smoker?

Ben je overtuigd van de voordelen van een smoker voor de BBQ? Dan is het goed om te weten hoe het werkt. In eerste instantie is het belangrijk dat je een planning maakt. Wat wil ik bereiden en hoe laat wil ik kunnen eten? Dit zijn cruciale vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat. Gemakshalve ga ik er nu even vanuit dat je niet gaat roken, maar het vlees alleen maar wilt garen.

Gaar het vlees aan de hand van de ‘low en slow’ techniek. Haal bijvoorbeeld een lekker stuk uitgebeend varkensprocureur bij de slager en kies voor een passend soort rookhout voor de juiste smaak. Marineer de varkensprocureur 24 uur van te voren en laat hem vervolgens bij 85 graden langzaam 3 tot 4 uur garen. Zo maak jij je eigen pulled pork die je met twee vorken zo uit elkaar trekt. Tussen een broodje, en indien gewenst een sausje, heb je een heerlijk gerecht. Let op dat je je vingers er niet bij op eet. Er zijn ook aanbieders die een compleet pakket leveren om pulled pork te maken, zo heb je in een keer het vlees, de juiste hoeveelheid kruiden en een bijpassende saus in huis.

Vlees wat het beste bereidt kan worden met een BBQ smoker zijn steaks en grote stukken vlees. Minder geschikt zijn sateetjes en hamburgers. Het kan wel, maar dan gebruik je de smoker niet zoals hij eigenlijk bedoeld is.

Vlees voor smokers →

 Alternatief van de BBQ smoker: Swing Grill

Een swing gril, ook wel slinger barbecue genoemd, kan ook worden gezien als een soort barbecue smoker. Hier gaar je ook met hout, maar plaats je dat direct onder je product. Het hout zit dus niet in een aparte kamer, zoals je dat bij een smoker ziet. Een swing grill lijkt eerder op een kampvuur waarboven je een grillrooster hangt. Hier kun je heerlijke spiesen, karbonades en zalm op roken. Het garen van een groot stuk vlees op deze barbecue vraagt wel om de nodige ervaring. Een swing grill is eindeloos te gebruiken en geeft een fantastische smaak aan je eindproduct. Vooral het open vuur zorgt voor de nodige gezelligheid. En na het barbecueën kun je nog lekker om het vuur zitten met een goed glas wijn of lekker biertje.