bbq-technieken/steak grillen als echte grillmeester

bbq-technieken/steak grillen als echte grillmeester

HOW TO: EEN STEAK GRILLEN ALS EEN ECHTE GRILLMEESTER

Het water loopt me al in de mond als ik alleen al denk aan zo een heerlijk en perfect gegrilde steak van de BBQ. Er is niets mooiers dan een goed gebakken stuk vlees met een diep bruine krokante korst en een sappige roze binnenkant. Maar hoe grill je nu een goede steak op de BBQ zoals de echte meesters dat kunnen? Ik help je een handje op weg.

BEGIN BIJ EEN GOEDE BASIS

Begin bij de basis: een goed stuk vlees. Zorg in ieder geval dat je vlees op de juiste temperatuur is. Dus niet rechtstreeks uit de koelkast de hete BBQ op. Haal je stuk vlees op tijd uit de koelkast zodat deze al op kamertemperatuur is als je begint met grillen. Dit komt de malsheid van je steak ten goede. Smeer hem voordat je begint even in met wat olie en strooi er wat pepertjes op. Geen zout, dat doen we na het garen. Of gebruik hiervoor een heerlijke rub.

EEN MALSE STEAK VAN DE BBQ

Breng vervolgens de BBQ op de juiste temperatuur. Dat wil zeggen heet, want je moet allebei de kanten van de steak dichtschroeien. Hierdoor blijven de vleessappen mooi in je vlees wat de smaak en sappigheid bevordert. Ligt de steak op de BBQ draai hem dan maar één keer om. Het hangt een beetje af van de dikte, maar als het vlees 1 cm dik is dan draai je hem na zo’n 4-5 minuten om. Doe dit met de vleestang en niet met een vork. Als je ook de andere kant hebt dichtgeschroeid haal dan de steak er na 4 minuten af.

IS HET JUIST GEGAARD?

Dan is het altijd de vraag of de steak gaar genoeg is. Druk met je wijsvinger op het stukje vlees en je voelt een bepaalde mate van weerstand. Dit is de truc: vergelijk die weerstand van de steak met de weerstand die je voelt als je met de wijsvinger van je rechterhand drukt op de muis van je linkerhand. Raak met je duim één voor één je andere vingers aan. Is de weerstand hetzelfde als die van je steak dan weet je hoe gaar je steak is: Voelt je steak hetzelfde als de weerstand bij:

Dan is je steak: Wijsvinger Rare
Middelvinger Medium rare
Ringvinger Medium
Pink Well done

Heb je de juiste garing bereikt? Haal je steak dan van de BBQ en pak het in met wat aluminiumfolie. Laat het vervolgens nog een paar minuten liggen om na te garen. Dat geeft net die extra structuur. Leg het op je bord, strooi er wat zout overheen en combineer het met een heerlijke zomerse BBQ salade. En smullen maar!

MEER HANDIGE TIPS OM JE STEAK TE GRILLEN?

Zo kun je dus eenvoudig een steak grillen als een echte grillmeester. Wil je graag meer tips voor een heerlijke steak of ander stukje vlees op de BBQ? Houdt dan ons recepten blog in de gaten. 

Hier bestel je de sappigste steaks