bbq aansteken met verschillende soorten brandstof

bbq aansteken met verschillende soorten brandstof

JE BBQ AANSTEKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BRANDSTOF

Iedereen heeft wel een eigen methode hoe ze de barbecue aan krijgen. Zo gebruikt de een briketten, de ander hout en weer iemand anders gebruikt kokosbriketten. Het belangrijkste om een BBQ aan te steken is de brandstof. In dit artikel bespreken we verschillende soorten brandstof die hiervoor geschikt zijn.

EEN TRADITIONELE HOUTBARBECUE

Hout is van origine de oudste brandstof om de BBQ mee aan te steken. Vroeger werd er vooral rauw vlees gegeten, maar later is men dit boven een houtvuur gaan bereiden. Gegaard vlees is nu eenmaal gemakkelijker te eten dan de rauwe versie. Hoewel er door de jaren heen er veel andere soorten brandstof gebruikt zijn om een barbecue aan te steken, is de houtbarbecue is weer terug van weggeweest. Houtbarbecue ’s worden steeds hipper, omdat het meer het kampvuurgevoel van vroeger geeft. En door met verschillende soorten hout te werken heb je invloed op de smaak van het eindproduct. Let wel op! Gebruik geen dennenhout of afvalhout van bijvoorbeeld pallets. Dat geeft namelijk een zeer negatieve smaak af. En als het hout is opgebrand, dan houd je de traditionele houtskool over. Dit is nog een prima warmtebron om op te barbecueën.

HOUTSKOOL ALS UITSTEKENDE WARMTEBRON

Zoals ik je hierboven al heb verteld is opgebrand hout ook een uitstekende warmtebron. Met een aanmaakblokje kun je de BBQ gemakkelijk aansteken. Vervolgens bepaal je met het regelen van de toevoer van de lucht de temperatuur. Vaak gebruikt men bij deze brandstof een BBQ met een deksel. Houtskool is namelijk een ideale brandstof als je low en slow wilt garen. Let wel op, want is het houtskool opgebrand dan kun je niet zomaar doorgaan met barbecueën. Je moet dan zeker 30 minuten wachten tot je houtskool weer op temperatuur is.

BRIKETTEN VOOR EEN LANGERE BRANDTIJD

Briketten lijken qua gebruik en uiterlijk veel op houtskool. Het is eigenlijk ook houtskool, maar dan geperst. Hierdoor heb je met briketten een langere brandtijd. Ook is het schoner in gebruik. Verder hebben briketten en houtskool dezelfde gebruikswijze. INVESTEER IN KOKOSBRIKETTEN Een nieuwe trend die in opkomst is, zijn de kokosbriketten. Deze brandstof wordt gemaakt van geperste schillen van kokosnoten en is een zeer duurzame variant. Drie grote pré’s van kokosbriketten zijn dat het een schonere verbranding heeft, het hogere temperaturen kan bereiken en dat het minder as achterlaat. De kokosbriketten zijn wel iets duurder, maar het is de investering zeker waard.

DE MEEST GEBRUIKTE BRANDSTOF: GAS

De brandstof die verreweg het meest gebruikt wordt om de BBQ te kunnen aansteken is gas. Het is gemakkelijk en vooral veilig. Je steekt de gasbarbecue aan en binnen 5 minuten kun je al aan het bakken. En na het gebruik is de barbecue zo weer afgekoeld. Mis je bij een gasbarbecue toch die unieke rooksmaak? Met rookhout of rookmot kun je dit eenvoudig creëren. Vooral voor grote groepen is de gasbarbecue een goede uitkomst.

ELEKTRISCH, LEKKER VEILIG 

vind je barbecueën maar eng en gevaarlijk? Dan is barbecueën op een elektrische barbecue de beste manier. Het is een zeer veilige manier van grillen, alleen ontbreekt helaas elke beleving. Als ik wil barbecueën, dan wil ik toch minimaal een klein vlammetje zien. Helaas gebeurt dat niet met een elektrische barbecue. Het is wel een goede BBQ voor op een klein balkon.

EEN PELLET BARBECUE

De pellet barbecue is een elektronisch geregelde barbecue op houtpellets gestookt. De barbecue start automatisch op en binnen 15-25 minuten is deze klaar voor gebruik. De houtpellets zijn vervaardigd uit zuiver zaagsel van loofhout. Door verschillende houtsoorten te gebruiken kun je verschillende (rook)smaken aan het eten toevoegen. De pellet barbecue is indirect gestookt, daardoor verbrandt het eten niet snel.

BARBECUEËN OP ZONNE-ENERGIE

Ja het kan echt, je BBQ aansteken met behulp van de zon. In een eerder artikel heb ik je al meer verteld over de BBQ op zonne-energie. Bij ons is het nog steeds niet zo bekend en ook behoorlijk lastig te gebruiken. Je moet voor deze BBQ namelijk wel in een stabiel klimaat zitten. De barbecue wordt verhit door de zon. Door de zonnestralen zo te spiegelen ontstaat er een mooie hittebron. Super handig, maar komt er een wolk voor de zon, dan ben je weer klaar met barbecueën. Zoals je ziet zijn er dus ontzettend veel brandstoffen waarmee je de BBQ kunt aansteken. Wat is jouw favoriet? Briketten, elektrisch of toch gas? Het belangrijkste is natuurlijk dat je stukje vlees of vis heerlijk mals gegaard wordt. Wil je meer handige en smakelijke tips voor tijdens het barbecueën? 

Je lekkerste steaks vind je hier