De BBQ aansteken

De BBQ aansteken

HOW TO: BBQ AANSTEKEN

Ben je ervaren genoeg en krijg jij de BBQ altijd goed aan? Dan hoef ik jou niets meer te leren. Heb je nog nooit een BBQ aangestoken of ga je altijd de mist in? Dan gaat ons BBQ aansteken stappenplan je zeker verder helpen. BBQ aansteken

VOORBEREIDING: KIES JE HOUTSKOOL OF BRIKETTEN?

De manier van aansteken is afhankelijk van de BBQ die je hebt. Voor het gemak ga ik er vanuit dat je een BBQ hebt die je met houtskool of briketten aansteekt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen houtskool en briketten? Houtskool bestaat uit verbrande stukken hout, briketten uit geperst houtskool. Houtskool is eenvoudiger aan te steken en wordt warmer. Briketten branden daarentegen weer wat langer. Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat je de kolen of briketten droog opslaat. In de zomer kan dat prima in je tuinhuisje, in de winter zou ik ze in de schuur leggen.

WAT HEB JE NOG MEER NODIG?

Voor het aansteken van een BBQ heb je niet alleen houtskool of briketten nodig, maar ook aanmaakblokjes. Gebruik bij voorkeur bruine aanmaakblokjes die zijn gemaakt van geperst karton. De witte variant branden sneller en harder, maar zijn gemaakt met benzine of kerosine. Zo zit je de hele avond in de benzinelucht en deze geur kan ook in je vlees trekken.

BBQ AANSTEKEN IN 7 STAPPEN

En dan is het nu tijd voor het echte werk: de BBQ aansteken. Met onderstaande 7 stappen kan het bijna niet mis gaan:

  • 1. Strooi een laagje kolen op de bodem van je BBQ;
  • 2. Druk hier de aanmaakblokjes in. Wel goed doordrukken, want als ze te hoog liggen branden de kolen niet;
  • 3. Steek ze nu aan, en wacht even tot ze goed branden;
  • 4. Leg met een tang de kolen naast en op de aanmaakblokjes, maar zorg dat er nog wel altijd lucht bij kan komen. Maak er bijvoorbeeld een torentje van;
  • 5. Dan is het nu tijd voor een biertje om de wachtijd van 20 minuten door te komen;
  • 6. Kijk of de kolen en aanmaakblokjes mooi wit zijn en of de andere kolen eromheen ook al branden;
  • 7. Vul nogmaals de kolen aan en je bent klaar om te beginnen met je BBQ!

Een barbecue aansteken heb je zo helemaal onder de knie. Om een echte BBQ professional te worden, delen we graag ook onze andere BBQ tips. Bekijk ze hieronder in onze blog: Meer BBQ tips → EXTRA TIP: GEBRUIK EEN BRIKETTENSTARTER

Vind je een barbecue aansteken lastig? Dan is een brikettenstarter een handig hulpmiddel. Een starter lijkt op een kleine schoorsteen en geleidt de warmte van beneden naar boven. Leg een paar brandende aanmaakblokjes in je BBQ en zet daarop de starter die gevuld is met kolen. Na 20 minuten branden de kolen goed en strooi je ze uit over de BBQ.

KOLEN BIJVULLEN

Ben je gezellig aan het barbecueën, dan kan het voorkomen dat je na een tijdje kolen moet bijvullen. Haal dan het rooster eraf, strooi wat kolen op je vuur en wacht tot de opgewaaide as weer is gaan liggen. Plaats vervolgens het rooster terug en wacht 5 tot 10 minuten totdat de kolen goed branden en je kunt weer verder.

DON’T: HET GEBRUIK VAN SPIRITUS

Stel, het lukt je niet om de BBQ aan te steken. Ga dan nooit aan de slag met spiritus. Dat is levensgevaarlijk! Je kunt gerust wat kolen met spiritus overgieten, maar doe dat dan wel een uur van te voren zodat de spiritus goed kan intrekken. Anders verbrand de spiritus wel, maar gaan je kolen er niet van branden. Maar het belangrijkste is: neem vooral de tijd wanneer je een BBQ gaat aansteken. En met een lekker koud biertje is dat helemaal geen straf.