Barbecueën op een plankje

Barbecueën op een plankje

Dol op slowcooking? Een cederplankje voor op de bbq is dan echt iets voor jou. Bakken op hout zorgd namelijk voor een heelrijke rooksmaak aan je product. Er zijn ontzetten veel soorten hout maar cederhout is hiervoor de beste keuze. Dit plankje staat zeker garant voor een heerlijke smaakebeleving. Ik gebruik een ceder houten plankje voor o.a. zalm en picanha

Je ceder houten plankje voorbereiden

Naast dat je de barbecue voorbereid moet je dit ook met het plankje doen. Om te zorgen dat het plankje niet verbrand moet je het minimaal een half uur onderdompelen in water. Appelsap, bier of whiskey kan natuurlijk ook. Deze keuze is geheel aan jou, deze smaak van het product zul je terugvinden in je vlees/visproduct.

 

Bereiding op een rookplankje

Ook een rookplankje kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Neem bijvoorbeeld de zalm, wil je een korstje dan leg je deze eerst even op het rooster en laat je hem daarna verder garen op de plank. zorg ervoor dat de barbecue goed heet is. Door de hitte die in aanraking komt met de natte plank ontstaat er rook, deze zorgt voor de heerlijke smaak aan de zalm. Ga je juist een picanha bereiden dan moet je deze eerst op hoge tempratuur kort rondom bakken. DIt zorgt ervoor dat het vocht in het stuk vlees blijft. HIerna leg je de picanha op de plank en gaar je hem langzaam verder naar een kerntempratuur van 45 graden celsius. Wanneer een product met plankje op hoog vuur bereid zal het plankje verschroeien en kun je het maar eenmaal gebruiken.

Creatief experimenteren met een cederplank

Ga lekker aan de slag met het plankje en probeer verschillende producten uit. Bijna alles is hiervoor geschikt, alleen producten die je op hoog vuur moet bereiden kun je hiervoor niet gebruiken. Denk daarbij aan steaks (entrecote, biefstuk) en bijvoorbeeld saté. Daarnaast kun je natuurlijk ook verschillende rookplankjes uitproberen, iedere houtsoort geeft een andere geur. Let er wel op dat je goed matcht want niet alles is goed te combineren.

De rookplankjes zijn redelijk duur in aanschaf als je ze maar een keer gebruikt, ziet je plankje er nog goed uit na het barbecueën? Was hem dan gewoon af met heet water (zonder afwasmiddel en niet in de vaatwasser!). Dan kun je hem gewoon nog een keer gebruiken.

Meteen aan de slag? Bekijk ons barbecueassortiment van luxe vlees & slow cooking.